Nemtii intorc foaia: Vor sa deporteze mii de refugiati

Miercuri, 28 Octombrie 2015, ora 15:59
13376 citiri
Nemtii intorc foaia: Vor sa deporteze mii de refugiati
Foto: Flickr/DVIDSHUB

Berlinul pare ca si-a terminat portia de bunatate manifestata fata de refugiati. Ministrul de Interne Thomas de Maiziere a anuntat miercuri ca numarul mare de refugiati afgani care cauta azil in Germania se dovedeste inacceptabil.

"Afganistanul este pe locul al II-lea in topul tarilor de origine a refugiatilor primiti luna aceasta si in cursul acestui an, ceea ce se dovedeste inacceptabil. Avem un acord cu guvernul afgan prin care nu permitem acest lucru", a declarat ministrul german, citat de agentia Focus.

Selectie dura

Guvernul de Berlin pare sa detina informatii privind un val de sute de mii de refugiati afgani care deja se indreapta spre Europa si face orice ii sta in putinta pentru a descuraja o accentuare a crizei refugiatilor.

Oficialii germani ar putea recurge la deportarea refugiatilor din Afganistan in incercarea de a tine criza refugiatilor sub control, anunta si ziarul britanic The Telegraph.

Anuntul vine la doar doua saptamani dupa ce Berlinul a declarat ca a decis sa mentina trupele proprii in Afganistan ca urmare a deteriorarii securitatii in zona.

Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati considera ca, anul acesta, 124.000 de imigranti afgani au ajuns in Europa, de doua ori mai multi decat cei inregistrati in 2014.

In prezent, oficialitatile statelor confruntate cu avalansa necontenita a refugiatilor si inspectorii Natiunilor Unite estimeaza ca 1 din 4 refugiati este de origine afgana.

Berlinul crede ca printre afgani se ascund destul de multi imigranti economici, urmand sa ii trieze pe cei veniti din regiunile de conflict de cei plecati din regiuni in care fortele talibane nu au ajuns sa atace, asa cum ar fi capitala Kabul.

Acestia din urma ar urma sa fie deportati acasa. Deja procentul afganilor carora Berlinul le-a respins dosarul de azil se apropie de 50%.

Recompense pentru colaborationisti

In acelasi timp, Germania spera sa ajunga la un acord intre UE si Afganistan pentru reintoarcerea in siguranta a persoanelor care nu indeplinesc conditiile legale de acordare a vizei de azilant.

In Afganistan, multe dintre zonele controlate de fortele guvernamentale sunt considerate sigure de catre guvernele occidentale, populatia din aceste regiuni neindeplinind criteriile de refugiati de razboi.

In cazul in care oficialii de la Kabul si Bruxelles nu vor cadea de acord in privinta repatrierii imigrantilor afgani, Berlinul vrea sa negocieze un acord bilateral separat.

Surse guvernamentale de la Berlin au dat asigurari ca aceste masuri nu ii vor viza pe refugiatii afgani care vin din zonele ocupate de talibani si nici pe cei care au colaborat cu trupele coalitiei internationale.

Pana acum, in Germania sunt 7000 de imigranti afgani carora li s-au respins dosarele cu cereri de azil. Acestora nu li s-a acordat nici dreptul la munca in Germania.

Necazuri pentru Merkel

Decizia luata de colegii de cabinet ai Angelei Merkel starneste nemultumire in randul aliatilor de guvernare.

Pentru social-democrati masura pe care Berlinul vrea sa o adopte pare nesigura.

"Suntem de acord sa recurgem la deportari numai daca guvernul poate garanta ca viata sau integritatea corporala acestor persoane nu este pusa in pericol odata ce sunt repatriate", a punctat Ralf Jager, ministrul de interne in cadrul guvernului regional din Westfalia de Nord.

Pana acum, Guvernul de la Kabul a refuzat in mai multe randuri sa primeasca imigrantii deportati din Europa, blocand intrarea acestora in tara si trimitandu-i inapoi in UE.

In acelasi timp, zonele considerate sigure din Afganistan se confrunta cu atacuri tot mai frecvente din partea insurgentilor talibani fapt care face dificila luarea unei decizii in privinta imigrantilor afgani.

#criza refugiatilor, #val migrationist Afganistan, #angela merkel, #deportari refugiati Germania , #Cancelarul Germaniei