Merkel vrea reglementari europene privind protectia datelor private pe Internet

Luni, 15 Iulie 2013, ora 09:22
1650 citiri
Merkel vrea reglementari europene privind protectia datelor private pe Internet

Cancelarul german Angela Merkel a aparat duminica ideea crearii unei reglementari europene in vederea unei mai bune protectii a datelor private ale europenilor pe Internet, intr-un interviu pentru televiziunea publica.

Ea si-a exprimat dorinta ca "societatile de Internet, Facebook, Google si altele, sa fie obligate sa spuna tarilor europene cui transmit datele" utilizatorilor lor. O asemenea masura este necesar, in opinia sa, sa faca "parte dintr-un acord european privind protectia datelor", relateaza AFP.

Intr-o reuniune a ministrilor europeni ai Afacerilor Interne si Justitiei la sfarsitul saptamanii, Germania va apara "o pozitie foarte stricta", a dat ea asigurari.

Ea a evocat totodata rezultatele vizitei la Washington, saptamana trecuta, a ministrului de Interne Hans-Peter Friedrich, in vederea obtinerii unor clarificari din partea Guvernului american, in unor dezvaluiri despre un program de supraveghere la nivel mondial a comunicatiilor electronice de catre Statele Unite.

"I s-a spus foarte clar ministrului de Interne ca nu exista un spionaj industrial vizand intreprinderi germane", a dat ea asigurari.

Cancelarul Germaniei, acuzat ca stia despre spionajul informatic american

Merkel a apreciat ca "vitala", saptamana aceasta, activitatea serviciilor de informatii in statele democratice, intr-un interviu pentru saptamanalul Die Zeit, aparand in mod implicit autoritatile americane.

Impreuna cu Statele Unite, "actionam impotriva terorismului, insa, pe de alta parte, este necesar sa fie asigurata protectia datelor cetatenilor", a declarat ea duminica.

Dezvaluiri ale fostului consultant al Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA) Edward Snowden despre programul de supraveghere al Statelor Unite au provocat emotie in Germania, o tara marcata de doua dictaturi - national-socialismul si apoi comunismul in fosta Germanie de Est - care au spionat cetateni in mod sistematic.

Subiectul a intrat in campania electorala, cu aproximativ doua luni inainte de alegerile legislative, opozitia acuzand-o pe Merkel ca a fost la curent cu spionarea unor cetateni germani.

Principalul sau opozant, social-democratul Peer Steinbruck, a reclamat crearea unei comisii de ancheta a Parlamentului, in editia de duminica a cotidianului Bild. "In calitate de cancelar, doamna Merkel a depus juramantul sa protejeze poporul german.

De-acum aflam ca s-a adus atingere in mod masiv drepturilor fundamentale ale cetatenilor germani", a declarat el in acest inteviu.

#spionaj informatic Europa, #Merkel date private internet, #reglementari protectie date private, #date private electronice Europa , #Cancelarul Germaniei