Merkel vrea puteri mai mari pentru Comisia Europeana pe plan economic si fiscal

Luni, 21 Octombrie 2013, ora 12:34
1321 citiri
Merkel vrea puteri mai mari pentru Comisia Europeana pe plan economic si fiscal

Cancelarul german Angela Merkel doreste operarea unor modificari in Tratatul privind Uniunea Europeana in scopul extinderii competentelor Comisiei Europene in materie de politica economica si fiscala, informeaza luni Der Spiegel online, preluata de RIA Novosti.

Potrivit publicatiei citate, Ministerul de Finante german lucreaza deja la unele modificari la protocolul 14 la tratatele fondatoare ale Uniunii Europene.

In special, este vorba despre noi reguli de control colectiv asupra bugetelor si politicilor economice intr-o tara membra a Uniunii.

Saptamana trecuta, Merkel l-a informat cu privire la planurile sale pe presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

In conformitate cu aceste modificari, Comisia Europeana ar trebui sa dispuna de dreptul de a incheia acorduri cu orice stat european privind cresterea competitivitatii si a disciplinei fiscale si atragerea investitiilor. Aceste acorduri vor fi foarte clar detaliate pentru ca aplicarea lor sa poata fi usor monitorizata. In schimb, tara respectiva va avea acces la ajutor financiar suplimentar.

Totusi, aceste propuneri ale cancelarului federal se lovesc de lipsa de intelegere din partea altor tari din UE si chiar din partea social-democratilor germani, potentiali parteneri ai blocului conservator al Angelei Merkel in viitoarea coalitie de guvernamant de la Berlin.

Dupa cum a declarat pentru Der Spiegel online presedintele Parlamentului European, social-democratul Martin Schulz, guvernele statelor membre UE ar trebui sa rezolve problemele din zona euro cu ajutorul instrumentelor care au fost dezvoltate in ultimii ani, iar tratatele UE nu ar trebui modificate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#puteri Comisia Europeana, #Merkel politica economica Europa, #Angela Merkel Comisia Europeana, #Uniunea Europeana politici fiscale , #Cancelarul Germaniei