Merkel: Oferta unui acord de asociere UE-Ucraina este valabila in continuare

Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 13:17
1131 citiri
Merkel: Oferta unui acord de asociere UE-Ucraina este valabila in continuare
Cancelarul german Angela Merkel

Cancelarul german Angela Merkel si-a exprimat miercuri regretul fata de decizia ucraineana de a nu semna un acord de asociere cu UE, oferind asigurari ca oferta este "in continuare pe masa".

"Regret decizia presedintelui (n.re. ucrainean Viktor) Ianukovici de a nu semna sau cel putin de a nu semna pentru moment" acordul de asociere intre Ucraina si UE, insa "oferta ramane in continuare pe masa", a spus Merkel intr-un discurs sustinut in fata deputatilor germani, inaintea sedintei unui Consiliu European la sfarsitul saptamanii.

Cancelarul a anuntat totodata ca UE va "studia si privi atent" acordurile economice cu Rusia, semnate marti la Moscova de catre presedintele ucrainean.

Rusia s-a angajat sa investeasca suma de 15 miliarde de dolari in obligatiuni ale Guvernului ucrainean si sa scada cu o treime pretul gazelor naturale pe care i le vinde.

Insa Merkel a indemnat din nou la o iesire dintr-o situatie "in care fiecare decizie adoptata de o tara situata intre UE si Rusia este interpretata in mod sistematic ca o decizie in favoarea unuia sau altuia".

Merkel incurajeaza protestele proeuropene din Ucraina

In ceea ce priveste manifestatiile proeuropene ale opozitiei impotriva lui Ianukovici, la Kiev, Merkel a indemnat Ucraina sa "garanteze conditii rezonabile (in vederea exercitarii) dreptului de a manifesta".

Noul ministru german de Externe Frank-Walter Steinmeier a declarat marti ca ajutorul propus de catre UE Ucrainei in schimbul unei apropieri de Europa a fost insuficient.

"Am inaintat o propunere de ajutorare financiara si economica departe de ceea ce este necesar pentru salvarea Ucrainei de la faliment si asocierii ei economice pe termen lung la Europa", a declarat Steinmeier.

Merkel si Steinmeier vor efectua miercuri dupa-amiaza o vizita la Paris, unde vor participa la o cina de lucru cu presedintele francez François Hollande, cu scopul de a pregati summitul european care se va desfasura joi si vineri la Bruxelles, unde probleme referitoare la extindere vor ocupa un loc important, alaturi de proiectul unei uniuni bancare si Apararii.

#proteste Ucraina, #ajutor financiar Ucraina, #acord asociere , #Cancelarul Germaniei