Merkel, implorata de economisti: Salvati Grecia, pentru un loc in manualele de istorie!

Miercuri, 08 Iulie 2015, ora 17:38
5443 citiri
Merkel, implorata de economisti: Salvati Grecia, pentru un loc in manualele de istorie!
Foto: Nato.diplo.de

Cinci economisti de renume mondial, printre care si Thomas Pikety si Jeffrey Sachs, au facut un apel comun catre cancelarul german Angela Merkel pentru a sterge o parte din datoriile Greciei, in incercarea de a evita "un dezastru iminent".

Intr-o scrisoare deschisa publicata de revista americana "The Nation", cei cinci ii atrag atentia Angelei Merkel ca Grecia s-a conformat inca de acum 5 ani cerintelor de austeritate impuse de creditori, rezultatul fiind doar intrarea in recesiune a tarii, arata ziarul Hurriyet Daily News.

Pacient insangerat

"Tratamentul prescris de Ministrul german de Finante si de Bruxelles nu a facut decat sa umple de sange pacientul, nu sa-l si vindece", arata semnatarii scrisorii.

Cum Merkel este considerata vioara principala care poate dicta tonul pe care creditorii europeni vor negocia cu Grecia, cei cinci economisti insista ca liderul german sa "considere o schimbare de curs in derularea discutiilor cu Atena, pentru a evita un dezastru si a permite Greciei sa ramana in zona euro".

In mod deosebit, cei cinci recomanda o stergere masiva a datoriilor inregistrate de Grecia, pentru a permite guvernului elen sa-si aplice propriul plan de reforme.

"In acest moment, guvernului grec i s-a cerut sa puna pistolul la tampla si sa apese pe tragaci.

Din pacate, glontul nu va spulbera doar viitorul Greciei in Europa, dar ameninta sa puna capat zonei euro, care este o raza de speranta, democratie si prosperitate", comenteaza cei cinci economisti de marca.

"Mesajul nostru pentru cancelarul Angela Merkel este clar: faceti acest demers vital pentru Grecia si Germania, ca si pentru lumea intreaga. Va veti asigura un loc in manualele de istorie", se arata in scrisoarea deschisa adresata Angelei Merkel.

Alaturi de Piketty si Sachs, pe document si-au pus semnatura si Dani Rodrik, profesor de economie politica la Oxford, colegul sau de la aceeasi universitate, Simon Wren-Lewis, si fostul secretat de stat din Ministerul de finante al Germaniei, Heiner Flassbeck.

#scrisoare deschisa Angela Merkel, #economisti Angela Merkel, #criza datorii grecia, #negocieri grecia ue , #Cancelarul Germaniei