Merkel: Europa nu poate stimula cresterea economica prin cheltuieli bugetare

Vineri, 14 Iunie 2013, ora 16:35
1507 citiri
Merkel: Europa nu poate stimula cresterea economica prin cheltuieli bugetare

Statele din zona euro nu pot stimula cresterea economica prin cheltuieli care sa majoreze deficitele bugetare, a declarat, vineri, cancelarul german Angela Merkel, in contextul pregatirilor pentru o reuniune a liderilor statelor membre ale G8 saptamana urmatoare.

"Unii cred ca poate fi inregistrata crestere economica doar prin noi programe de investitii de stat, chiar daca sunt necesare noi imprumuturi. Pe parcursul a 40-50 de ani in Germania teoria aceasta nu s-a dovedit adevarata. Nu a functionat. Si nu exista nicio dovada ca va functiona in viitor", a spus Merkel intr-un discurs sustinut la camera de comert a Germaniei, transmite Bloomberg.

Merkel a reafirmat strategia de reducere a indatorarii, in contextul somajului foarte ridicat in randul tinerilor si al recesiunii din zona euro, pe care Germania insa le-a evitat.

Protestele legate de "austeritate" risca sa abata Europa de la ceea ce trebuie sa faca pentru a depasi criza datoriilor. Europa are nevoie de cumpatare bugetara si de reforme structurale pentru a deveni mai competitiva economic si pentru a reduce somajul, a adaugat Merkel.

"Cresterea economica si consolidarea nu sunt contradictorii. Este singura cale de a depasi criza datoriilor suverane din zona euro", a declarat canelarul.

Merkel, care vrea sa obtina un al treilea mandat de cancelar in urma alegerilor parlamentare din 22 septembrie, a reiterat obiectivul guvernului de a plati treptat in totalitate datoria statului german.

#crestere economica Europa, #Merkel economie Europa, #criza economica Europa, #deficit bugetar state UE , #Cancelarul Germaniei