Merkel anunta ca Germania este pregatita de un "razboi lung" cu Rusia, pentru Ucraina

Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 17:02
3572 citiri
Merkel anunta ca Germania este pregatita de un "razboi lung" cu Rusia, pentru Ucraina
Foto: Zeit

In timp ce presedintele ucrainean Petro Poroshenko a avut zilele acestea o intrevedere cu liderul rus Vladimir Putin pe tema conflictului din estul tarii, cancelarul german Angela Merkel anunta ca Germania este pregatita pentru o criza de lunga durata.

Iryna Friz, fostul purtator de cuvant al lui Poroshenko si actual membru al parlamentului ucrainean, a declarat ca discutia dintre cei doi lideri a fost una "constructiva". Potrivit unei declaratii publicate pe site-ul Kremlinului, scopul intrevederii ar fi fost situatia din Sud-Estul Ucrainei, apreciaza Bloomberg.

Germania iese la atac

In timp ce conflictul dintre fortele guvernamentale si separatistii prorusi continua in estul Ucrainei, telul Germaniei este de a mentine Republica Ucraineana independenta si suverana. Intr-un discurs tinut in parlament, ieri, Angela Merkel a declarat ca actiunile Rusiei in regiune ameninta "tratatul international de pace si incalca legea internationala" si ca Uniunea Europeana trebuie sa-si adune fortele pentru a lupta impotriva acestor abateri.

"Trebuie sa avem rabdare si sa ramanem puternici pentru a depasi aceasta criza", a declarat cancelarul german, care a continuat spunand ca sanctiunile economice asupra Rusiei "raman inevitabile" din moment ce incercarile de incetare a conflictului in Ucraina au esuat.

Merkel a declarat ca Germania a incercat prin toate eforturile sa gaseasca o solutie diplomatica la aceasta problema. A luat in considerare si preocuparile Rusiei cu privire la impactul pe care acordul de liber schimb al Ucrainei l-ar avea asupra blocului. Fostul presedinte al Ucrainei, Viktor Yanukovych, a renuntat la semnarea tratatului, lucru care a declansat criza ce a precedat anexarea Peninsulei Crimea la Rusia in Martie.

Angela Merkel, care a purtat o discutie de patru ore cu Putin la summitul Group of 20, ce a avut loc luna aceasta, in Australia, a concluzionat ca Rusia incalca integritatea teritoriala a Ucrainei si ca nu exista nicio scuza din partea ei in acest sens.

Ministrul de Externe german Frank-Walter Steinmeier crede ca relatia dintre Germania si Rusia trebuie repozitionata.

Pozitia Rusiei, defensiva

Intr-o intalnire avuta ieri la Soci cu comandantii sai militari, Putin a declarat ca Rusia nu reprezinta o amenintare pentru nimeni si ca singura intentie a ei este de a evita jocurile geopolitice, intrigile si mai ales conflictele, indiferent de cat de mult incearca unii sa o faca partasa la ele. Este necesar ca atat suveranitatea si integritatea Rusiei, cat si ale aliatilor ei sa fie protejate cu orice pret, a declarat liderul de la Kremlin.

Ucraina, departe de aderarea la NATO

Parlamentul Ucrainei s-a reunit astazi in prima sesiune de dupa alegerile din 26 octombrie, care au fost dominate de criza din Est. Dupa depunerea juramintelor ale noilor membri parlamentari, printre care se regaseste si Nadiya Savchenko, pilotul ucrainean care fost tinut prizonier in Rusia, a avut loc un moment de reculegere in memoria celor 100 de ucrainieni ucisi in timpul protestelor anti-Yanukovych, din februarie, si a celor peste 4300 de persoane ucise in cele opt luni care au trecut de la debutul conflictului din Estul tarii.

La o zi dupa ce noul presedinte Porosenko a anuntat ca Ucraina se va decide daca intra in NATO intr-un referendum viitor, purtatorul de cuvant al lui Merkel, Steffen Seibert, a declarat ca, in prezent, Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord nu ia in considerare o astfel de aderare.

Martin Schaefer, purtator de cuvant al Ministrului de Externe german, sustine ca Ucraina ar trebui sa se concentreze mai mult in prezent pe reforma economica decat pe aderare.

Rezistenta Germaniei in fata aderarii Ucrainei la Alianta Nord-Atlantica este un avertisment pentru Poroshenko sa nu agraveze conflictul de la Est. O posibila aderare a Ucrainei nu este vazuta cu ochi buni nici de oficialii rusi, care considera o astfel de masura "absolut inacceptabila".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Merkel conflict Ucraina, #conflict Rusia Ucraina, #pozitie germania conflict ucraina , #Cancelarul Germaniei