Germania nu-si asuma in orice conditii soarta Europei

Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 10:59
1242 citiri
Germania nu-si asuma in orice conditii soarta Europei

Cancelarul german Angela Merkel a declarat vineri, intr-un discurs rostit in Bundestag, ca Europa depune eforturi pentru a infiinta o "uniune fiscala", intr-un efort de a rezolva criza datoriilor suverane a Zonei euro,si a explicat ca este nevoie de un nou tratat UE in acest sens,potrivit BBC News.

Merkel a promis "pasi concreti catre o uniune fiscala".

"Avem nevoie de disciplina bugetara si de un mecanism eficient de management al crizei. Deci trebuie sa schimbam tratatele sau sa cream noi tratate", a adaugat ea.

Germania, care vrea sa impuna o disciplina bugetara stricta membrilor din Zona euro refuza solidaritatea financiara pe care o cer francezii intre europeni, prin intermediul BCE, al eurobondurilor sau prin consolidarea fondului de salvare a Zonei euro.

Discursul lui Merkel intervine a doua zi dupa ce presedintele francez Nicolas Sarkozy s-a declarat joi, intr-un discurs consacrat crizei din Zona euro, cu opt zile inainte de summitul UE, in favoarea unui nou tratat pentru "refondarea Europei", avand la baza propunerile Frantei si Germaniei.

Insistand pe tot parcursul discursului sau asupra necesitatii de a consolida cuplul franco-german, Nicolas Sarkozy a anuntat ca o va primi luni, la Paris, pe Angela Merkel, pentru a trasa impreuna "propuneri franco-germane pentru a garanta viitorul Europei".

"Franta militeaza, impreuna cu Germania, pentru un nou tratat european, care sa puna noi baze si sa regandeasca organizarea Europei. Mai multe responsabilitati asumate in fata popoarelor de un guvern economic adevarat, aceasta este viziunea noastra privind viitorul Zonei euro si viitoarea reforma a tratatelor", a explicat Sarkozy.

Berlinul si Parisul, aflate in fruntea eforturilor pentru consolidarea guvernarii economice europene si pentru calmarea pietelor financiare, au pareri divergente privind pasii care trebuie facuti.

Polonia, care asigura presedintia UE pana la sfarsitul anului, si-a exprimat la randul sau joi dorinta unei revizuiri rapide a Tratatului de la Lisabona, pentru a face fata crizei.

Vineri Sarkozy se va intalni cu premierul britanic David Cameron, la Paris. Marea Britanie este ingrijorata in legatura cu posibilul impact al unei Europe cu doua viteze, in care risca sa fie lasata de o parte, impreuna cu celelalte tari din afara Zonei euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#angela merkel discurs bundestag, #uniune fiscala europa, #merkel uniune fiscala , #Cancelarul Germaniei