Europa nu se poate baza pe Trump. Se va descurca singura?

Marti, 30 Mai 2017, ora 06:25
5084 citiri
Europa nu se poate baza pe Trump. Se va descurca singura?
Foto: Pixabay

Anuntul facut de Angela Merkel privind racirea relatiilor dintre UE si SUA, ca si apelul adresat partenerilor europeni de a-si lua soarta in propriile maini, marcheaza o noua pagina in evolutia blocului continental european.

Intrebarea fireasca rezultata din acest sir de evenimente este daca Europa are puterea de a-si rezolva singura crizele interne, de la cea a diviziunii create de euro, pana la cea politica, observa CNN Money.

Nu mai este niciun secret ca moneda unica europeana a ajuns sa fie un motiv de discordie intre statele incluse in uniunea monetara, evolutiile economice diferite adancind prapastia dintre tarile din nord si cele din flancul sudic.

Sistemul creat odata cu moneda euro pare acum incomplet, existenta unei banci centrale parand insuficienta, cata vreme nu este insotita de un guvern al zonei euro, care sa decida asupra bugetului, politicilor fiscale si investitiilor necesare.

Ideea reformarii zonei euro pare sa ii surada noului presedinte francez Emmanuel Macron, acesta mentionand inca din ianuarie: "Trebuie sa recunoastem cu totii ca proiectul euro este incomplet si nu va rezista fara reforme".

Ideea lui Macron include o uniune fiscala pe langa cea monetara, dar acest lucru este vazut la Berlin ca un nou instrument care va permite scurgerea banilor contribuabililor din tarile mai bogate catre economiile mai putin performante de pe continent.

"Propunerea ignora faptul ca UE este o uniune de state suverane. Suveranitatea inseamna ca responsabilitatea pentru politicile fiscale si de investitii pica in sarcina guvernelor si a parlamentelor nationale", a tinut sa precizeze Otmar Issig, un fost economist german al Bancii Centrale Europene.

Ca de obicei, polii de putere sunt impartiti intre Paris si Berlin, iar pentru a-si putea pune in aplicare planurile sale reformiste in UE, Macron va trebui sa raspunda mai intai cerintelor Germaniei de a aduce economia Frantei la un nivel mai competitiv.

Chestiunea cooperarii militare este si ea abordata cu prudenta de Merkel, in contextul in care aceasta are de trecut testul alegerilor din toamna pentru a mai prinde inca un mandat de cancelar, cel de-al patrulea.

Pe de alta parte, cazul Brexit, ca si alte surprize in materie de comert, cooperare militara si politici de mediu, pe care Donald Trump le poate pastra pentru liderii europeni, sunt factori care pot taia cu usurinta din avantul oricarui lider politic cu intentii reformiste.

In alte conditii, Europa s-ar fi lasat in voia sortii pana cand ar fi beneficiat de o conjunctura favorabila, dar in contextul actual aceasta s-ar putea sa fie o varianta care sa nu avantajeze pe nimeni.

#reforme ue, #Emmanuel Macron, #angela merkel, #donald trump, #relatii SUA UE , #Cancelarul Germaniei