Decizia pentru salvarea Europei se amana. Pana miercuri

Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 08:45
1246 citiri
Decizia pentru salvarea Europei se amana. Pana miercuri
Nicolas Sarkozy si Angela Merkel nu au ajuns la consens/Sursa: foreignpolicy.com

Liderii europeni vor adopta un plan de salvare a zonei euro miercuri, din cauza neintelegerilor care nu vor putea fi clarificate pana la reuniunea de duminica.

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si cancelarul Germaniei, Angela Merkel, au spus ca duminica doar vor discuta despre rezolvarea crizei, dar masurile vor fi adoptate la urmatoarea intalnire, informeaza BBC.

Intr-o declaratie de presa a presedintelui Nicolas Sarkzoy. se arata ca intalnirea de duminica va avea loc pentru a se dezbate in detaliu un plan de salvare, dar nu se va lua nicio hotarare. Un oficial german de rang inalt a intarit, spunand ca "nu va fi niciun acord" iar o decizie va fi luata cel mai devreme, miercuri, conform Financial Times.

Liderii europeni vor lua in considerare un al doilea plan de salvare a Greciei, recapitalizarea bancilor si un fond de ajutor mai puternic. Sarkozy vrea sa invite la discutii sectorul privat, care sa dea o mana de ajutor la stabilizarea situatiei economice de la Atena.

Neintelegerile care au amanat adoptarea masurilor au pornit de la faptul ca Franta vrea sa transforme Fondul de Stabilitate Financiara Europeana intr-o institutie bancara ce ar trebui sa fie sustinuta de banca centrala, idee respinsa de Banca Centrala Europeana si de Guvernul Germaniei.

Alte intalniri inaintea adoptarii unui plan de rezolvare a crizei

Nicolas Sarkozy si cancelarul Germaniei planuiesc sa se intalneasca, sambata, in speranta ca vor face progrese in discutii, inainte de reuniunea guvernelor europene de duminica.

Merkel trebuia sa se adreseze vineri Budestagului, dar programul a fost modificat. Un purtator de cuvant al cancelarului Angela Merkel spune ca amanarea adoptarii unor masuri duminica ii va lasa timp parlamentului Germaniei sa aprobe modificarile asupra fondului de salvare.

Reuniunea de duminica a mai fost o data amanata, tot din cauza neintelegerilor dintre puterile europene. Initial, trebuia sa aiba loc pe 17-18 Octombrie.

Bursele asiatice au scazut, vineri, din cauza lipsei unei solutii de rezolvare a crizei datoriilor suverane din Europa. Si indicii burselor europene s-au diminuat, joi, din cauza ingrijorarii ca la summit nu se va gasi nicio solutie.

#Nicolas Sarkozy Angela Merkel, #masuri salvare Europa, #amanare decizie Summit UE, #summit Bruxelles criza euro , #Cancelarul Germaniei