De ce a fost si nu a fost votata Angela Merkel. Ce vrea sa faca in Europa si in Germania

Luni, 23 Septembrie 2013, ora 20:03
2651 citiri
De ce a fost si nu a fost votata Angela Merkel. Ce vrea sa faca in Europa si in Germania
Sursa foto: Reuters

Angela Merkel a reusit sa castige cel de-al treilea mandat la carma Germaniei, cu cel mai bun procent obtinut de un partid dupa unificarea RFG si RDG in 1990, asigurandu-si astfel un sprijin popular puternic pentru promovarea politicilor sale de austeritate in intreaga Europa, desi ingrijorarile se mentin pentru evolutia pe termen lung a economiei germane.

Conservatorii condusi de Merkel au obtinut duminica 41,5% din voturile exprimate, conform unei numaratori partiale, la o mare distanta de principalul sau rival, Partidul Social-Democrat (SPD), care a strans doar 25,7% din sufragiile nemtilor.

Triumful lui Merkel, in varsta de 59 de ani, este cu atat mai important in conditiile unei prezente masive la vot a alegatorilor din Germania, 71,5% din acestia prezentandu-se la urne.

Doar Konrad Adenauer si Helmut Kohl au mai reusit sa castige trei mandate in fruntea tarii.

Singurul aspect care o va incurca pe "Doamna de fier" a Germaniei este pierderea aliatului sau (FPD), care nu a reusit sa intre in Bundestag pentru prima data dupa cel de al Doilea Razboi Mondial, inregistrand un scor de 4,8%, sub pragul de 5% necesar obtinerii unor mandate in legislativul german.

In aceste conditii, Angela Merkel va trebui, cel mai probabil, sa formeze o coalitie cu rivalii sai social-democrati pentru a-si asigura majoritatea in Parlament, asa cum deja a facut-o in mandatul 2005-2009.

Victorie, "prin comparatie" cu restul Uniunii Europene

Victoria Angelei Merkel, de profesie fizician, este datorata, in mare parte, modului in care aceasta a reusit sa pastreze economia Germaniei relativ la adapost de efectele nefaste produse de criza economica ce a lovit Europa in 2008.

Germanii au apreciat si atitudinea ferma a lui Merkel privind introducerea unor politici de austeritate in schimbul ajutorului international oferit de Uniunea Europeana tarilor aflate in pragul falimentului. Germania, in calitatea sa de cea mai mare economie a UE, a fost unul din principalii contributori la aceste ajutoare.

In acest context, chiar si tinerii, sustinatori ai stangii in ultimii zece ani, au preferat-o pe Merkel la aceste alegeri, conform unui sondaj efectuat inaintea scrutinului, scrie France24.

Rezultatul nu este surprinzator, tinand cont de faptul ca Germania a inregistrat o rata a somajului la nivel general de doar 5,3%, iar la in randul tinerilor de 7,7%. In comparatie, celelalte economii europene importante, precum Franta, Italia sau Spania, au inregistrat o rata a somajului in randul tinerilor de 26%, 39,5% si respectiv 56,1%.

Responsabil pentru somajul scazut ar fi insa, cel putin partial, programul national de ucenici, scrie The Telegraph.

De asemenea, cresterea economica a Germaniei a depasit-o pe cea a zonei euro incepand cu 2010. In timp ce Comisia Europeana prognozeaza pentru zona euro o contractie economica cu 0,4% in 2013 si o crestere cu 1,2% in 2014, PIB-ul Germaniei este asteptat sa creasca cu 0,4% in acest an si cu 1,8% anul viitor.

Insa si aceste rezultate pozitive s-ar baza intr-o mare masura, potrivit Bloomberg, politicilor introduse de predecesorul lui Merkel, Gerhard Schroeder.

Planuri in Europa

In continuare, Merkel este de asteptat sa-si promoveze politicile de austeritate la nivelul Uniunii Europene, militand pentru reducerea deficitului. Cu toate ca aceste politici au nemultumit o mare parte a europenilor si au atras criticile SUA, ele i-au adus voturi "Doamnei de Fier".

Urmatoarea provocare la nivel european va fi, cel mai probabil, introducerea uniunii bancare, pe care Germania a mentinut-o in asteptare pana acum, asteptand rezultatul alegerilor.

Prin realizarea unei uniuni bancare, Germania doreste sa poata supraveghea de aproape economia zonei euro prin intermediul institutiilor europene si sa previna astfel repetarea unor scenarii precum cel al Greciei, Spaniei sau Ciprului.

Pe de alta parte, desi militeaza pentru o uniune economica tot mai puternica, Merkel incearca sa mentina la distanta ideea adancirii integrarii politice, dorind ca statele UE sa-si recapete o parte din puterea politica pierduta in favoarea Bruxelles-ului.

In acest context, se poate aminti faptul ca Merkel a declarat politica UE de promovare a multiculturalitatii drept un esec, iar integrarea imigrantilor si aderarea Turciei la Uniunea Europeana sunt inca niste subiecte foarte sensibile in Germania.

Germania s-ar putea confrunta pe termen lung cu riscuri majore

Joerg Asmussen, reprezentantul Germaniei in board-ul Bancii Centrale Europene, a declarat la sfarsitul lui august ca tara sa va deveni "din nou bolnavul Europei in urmatorii 5-10 ani", daca va continua sa neglijeze problemele pe care le are in ceea ce priveste infrastructura si nu va investi mai mult in educatie.

Cea mai buna universitate a tarii, Politehnica din Muenchen, se plaseaza doar pe locul 53 in topul international al universitatilor.

Industria tarii sufera si ea din cauza politicilor de promovare a energiei verzi, precum si a pretului gazelor rusesti. Acordand stimulente de aproximativ un trilion de euro sectorului de energie regenerabila, costul electricitatii este cu 30% mai mare decat in restul Europei si dublu fata de cel din SUA, iar cea mai mare parte a industriei, dar mai ales cea chimica si a maselor plastice, sufera puternic.

Productivitatea muncii este un alt capitol la care Germania ar putea incepe sa ramana in urma. Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica atrage atentia ca tara are una din cele mai rigide piete a muncii, iar productivitatea a crescut din 2000 pana in 2010 cu doar 0,6% pe an, fata de 1,4% pentru alte tari dezvoltate.

Mai mult, Germania se afla pe locul 106 in lume in ceea ce priveste usurinta de a deschide o firma, potrivit World Bank, ceea ce inseamna ca cei care doresc sa demareze o noua afacere, in special cei din sectorul IT aflat in plina ascensiune, vor prefera sa plece in alte tari.

O mare parte din infrastructura tarii se afla, de asemenea, in conditie critica, sustine directorul unui institut de cercetare in domeniul economic din Berlin, citat de Bloomberg.

Astfel, Germania ar fi in urma cu un trilion de euro in ceea ce priveste investitiile in infrastructura, incepand cu 1999, iar aproximativ 20% din autostrazi, 41% din autostrazile federale si 46% din podurile autostrazilor s-ar afla in stare critica.

Imbatranirea populatiei pune si ea o mare presiune pe economie. Peste 37% din populatie va avea in 2050, conform prognozelor, peste 60 de ani. Aceasta situatie va pune probleme atat prin insuficienta fortei de munca, cat si prin presiunea uriasa pe sistemul de pensii si costurile ridicate cu ingrijirea batranilor.

Deja un numar tot mai mare de batrani sunt trimisi pentru a fi ingrijiti in Polonia, din cauza costurilor mai mici.

Germania isi "exporta" batranii in Polonia, din cauza costurilor ingrijirii

Nu in ultimul rand, incetinirea ritmului de crestere al tarilor in curs de dezvoltare va pune probleme Germaniei. Pana acum, cea mai importanta economie a Europei s-a bazat puternic pe acestea si in special pe China pentru a-si vinde productia, dar pe termen mai lung va trebui sa-si regandeasca strategia pentru a-si putea mentine o crestere economica stabila, tinand cont ca este posibil ca acestea sa nu poata absorbi toata productia nemtilor sau sa caute alternative mai ieftine, ce vor aparea din cresterea productivitatii altor tari.

Pana acum, toate aceste provocari au fost recunoscute ca atare de partidul lui Merkel. Dar, prin focusul pe criza zonei euro, cancelarul nu a reusit pana acum sa ofere solutii clare pentru ele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#victorie Merkel Germania, #alegeri germania, #economie germania, #Merkel Uniunea Europeana, #Merkel criza economica , #Cancelarul Germaniei