Angela Merkel, spionata de americani din 2002. Obama si-ar fi cerut scuze

Duminica, 27 Octombrie 2013, ora 11:00
1730 citiri
Angela Merkel, spionata de americani din 2002. Obama si-ar fi cerut scuze

Agentia de Securitate Nationala a Statelor Unite (NSA) ar fi interceptat telefonul mobil al cancelarului german Angela Merkel de peste zece ani, a scris sambata revista germana Der Spiegel, preluata de agentia RIA Novosti.

Potrivit Der Spiegel, publicatia detine documente secrete apartinand NSA ce dovedesc ca numarul telefonului mobil al Angelei Merkel s-a aflat pe o lista speciala a unei unitati NSA - Special Collection Service (SCS) - incepand din 2002.

Conform documentelor secrete, o statie de interceptare amplasata in ambasada americana din Berlin a fost responsabila de monitorizarea comunicatiilor. Cu toate acestea, din documente nu reiese clar daca conversatiile telefonice au fost inregistrate sau a fost vorba mai degraba de o inventariere a contactelor lui Merkel.

Der Spiegel a scris ca Angela Merkel l-a sunat pe presedintele american Barack Obama pentru a obtine clarificari din partea acestuia de indata ce a aflat despre activitatile de spionaj miercuri. In context, seful de la Casa Alba si-ar fi cerut scuze, sustinand ca nu a fost la curent cu acest lucru, potrivit aceleiasi surse.

Publicatia britanica The Guardian a relatat joi, citand un memo confidential "scurs" de fostul colaborator al agentiei secrete Edward Snowden, ca NSA a monitorizat apelurile telefonice a 35 de lideri mondiali. Peste 200 de numere, inclusiv cele ale celor 35 de conducatori mondiali, care nu au fost nominalizati, au fost puse la dispozitie de un oficial guvernamental american neprecizat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#spionaj electronic SUA, #spionaj Merkel, #interceptare telefon Merkel, #monitorizare comunicatii SUA , #Cancelarul Germaniei