Solutia paradoxala pentru un stat eficient: salarii mai mari pentru ministri

Joi, 17 Iunie 2010, ora 12:23
1300 citiri
Solutia paradoxala pentru un stat eficient: salarii mai mari pentru ministri

Salariile presedintelui, premierului si ministrilor sunt extrem de mici in raport cu functiile pe care le ocupa si din acest motiv se mentine ipoteza de coruptie la nivel inalt, considera Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, precizeaza Mediafax.

"Toata lumea se vaita de salarii, dar toata lumea recunoaste ca salariile presedintelui, al primului ministru si ale ministrilor sunt extrem de mici, in raport cu functia pe care o presupun, si de aceea mentinem ipoteza de coruptie la nivel inalt. De aceea nu putem avea in Guvern, nu neaparat in cel actual, oameni pregatiti", a afirmat Croitoru, prezent la un seminar.

El considera ca, desi exista o permanenta solicitare din partea multor structuri ca "Guvernul sa faca ceva" pentru a stimula economia, tot ceea ce poate face Executivul in acest moment este sa mentina un cadru propice pentru investitii.

Consilierul BNR a punctat ca Romania, chiar si in perioada anilor de crestere economica, aceasta a fost determinata in mare parte de fluxurile masive de capital. O problema pe care a evidentiat-o Croitoru este legata de modul in care se desfasoara dezbaterea publica in Romania.

"Cel putin o parte a presei, cel putin televiziunile, nu discuta in mod impartial recesiunea din Romania, nu isi indeplineste rolul de bun comunicator. (...) Din aceasta cauza, calitatea dezbaterii este foarte slaba", a afirmat oficialul BNR.

O alta problema adusa in discutie Croitoru se refera la sistemul public si in special la pensionarii care s-au retras din activitate in mod fraudulos, la 40-42 de ani.

"Problema cu sistemul public, am vazut ce distorsionata este. O foarte mare parte din corpul pensionarilor este formata din persoane care s-au pensionat la 40-42 de ani. Daca ar fi sa o intreb pe doamna Andreea Paul Vass (consilier al premierului - n.r.), cel putin 300.000 de pensionari s-au pensionat pe caz de boala, fraudulos", a spus Croitoru.

In ceea ce priveste domeniul sanatatii, Croitoru a remarcat lipsa unei reforme in adevaratul sens al cuvantului.

"Toata lumea stie ca medicii sunt prost platiti, dar nimeni nu accepta o reforma in adevaratul sens al cuvantului", a mai spus oficialul BNR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#croitoru, # pensii ministri , #stiri Andreea Paul Vass