Revenirea economiei romanesti nu se va putea face pe baza exporturilor

Marti, 17 Noiembrie 2009, ora 14:20
1575 citiri
Revenirea economiei romanesti nu se va putea face pe baza exporturilor

Revenirea economiei romanesti nu se va putea face pe baza exporturilor si trebuie sa fie gasite resurse interne, avand in vedere ca pentru anul 2009 se estimeaza o scadere a comertului global cu 12,2%, a declarat, marti, Andreea Paul Vass, consilier al premierului interimar Emil Boc. 

"Estimarile arata ca scaderea economiei globale va fi de 1,4-1,8%, dar ce este mai important este ca prognoza arata o scadere a comertului global, cifra revizuita de 12,2% in 2009, ceea ce inseamna ca nici anul 2010 comertul global nu va avea sanse de revenire semnificative.

Asta inseamna ca modelul nostru de a ne baza revenirea economica pe export nu va sta in picioare, va trebui sa ne bazam pe surse prioritar interne si alte mijloace pentru cresterea economica", a spus ea la o dezbatere pe teme economice, citata de Mediafax.

Pe de alta parte, Vass a aratat in schimb ca in 2009, pentru prima data in ultimii ani, Romania a inregistrat o crestere a competitivitatii de la luna la luna, raportat la costul unitar al fortei de munca.

"Este un castig al anului 2009 faptul ca din luna martie cresterea productivitatii muncii a devansat costul unitar al fortei de munca.

Asta inseamna ca in 2009 a recurs la eliminarea balastului.

Acest efort al mediului privat ar fi fost dublat si de mediul public daca aplicarea pachetului de masuri de reforma institutionala pentru care guvernul Boc si-a asumat raspunderea nu ar fi fost intarziata", a afirmat ea.

In opinia sa, aplicarea legilor din pachetul legislativ va avea efect anul viitor, astfel ca "efortul din mediul privat va fi dublat de cel din mediul public".

Ea a prezentat in cadrul dezbaterii o parte din masurile adoptate de Guvern in vederea diminuarii efectelor crizei financiare, mentionand insa ca efectele acestora se vor vedea anul viitor.

Printre masurile prezentate au fost accelerarea procesului de absorbtie a fondurilor europene, simplificarea procedurilor pentru achizitie publica, neimpozitarea profitului reinvestit, sustinerea productiei pentru export prin garantii si contragarantii, extinderea Programul Rabla, majorarea capitalui social al Fondului de Garantare al Creditului Rural, imbunatatirea legii investitiilor si de la 1 ianuarie 2010 inlocuirea impozitului minim cu impozitul forfetar pentru activitati "in care evaziunea fiscala este greu de evaluat"- restaurante, saloane cosmetice. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#revenire, # economie, # exporturi , #stiri Andreea Paul Vass