Andreea Vass: Femeia din spatele armurii de politician

Sambata, 19 Noiembrie 2011, ora 00:00
8564 citiri
Andreea Vass: Femeia din spatele armurii de politician

Politica nu este profesia in care crede, fiindca "functiile vin si pleaca", iar visul ei este sa aiba trei copii si sa ajunga comisar european. Este vorba de Andreea Paul Vass, consiliera premierului Emil Boc, o femeie cu o cariera politica solida, construita pas cu pas cu profesionalism si determinare.

In viata personala, cu toate ca banii vin de multe ori odata cu functia, Andreea Paul Vass nu este adepta luxului. Vacantele le organizeaza "studenteste" - inchirieaza o masina si strabate tarile in lung si-n lat. In timpul liber, ii place sa danseze si sa citeasca, dar ori de cate ori are ocazia, evadeaza cu familia la munte.

De la munte a invatat ca odata ajuns in varf, se uita in jos si vede lumea foarte mica, dar nicio secunda nu uita ca cei de jos o vad la fel de mica pe ea, din varful muntelui.

- Se poate impune, prin idei sau conceptii o femeie in politica la fel de bine precum o face un barbat, de exemplu?

- Categoric da. Ideea buna sau fapta remarcabila nu are gen. Calitatea nu are gen. Nici performanta. Ele pot apartine deopotriva femeilor si barbatilor.

Cea mai puternica economie europeana e condusa de o femeie. Cea mai mare companie privata in Romania e condusa tot de o femeie. Bancile centrale ale Argentinei, Malaeziei sau Africii de sud sunt guvernate de femei.

FMI este carmuit si el de o femeie. Trei state europene au femei prim-ministru. Alte trei state europene au femei presedinte.

- Ati scos cartea "Forta politica a femeilor". Care sunt atu-urile pe care o femeie le poate avea in politica spre deosebire de barbati?

Nu cred in superioritatea vreunui gen in raport cu celalalt. Cred insa in forta parteneriatului autentic.

Cred ca e nevoie si de femei si de barbati in fruntea natiunii, la fel cum o familie are nevoie de ambii parinti.

Cred ca o natiune care nu isi respecta femeile este in stare de orice. Si am cam vazut de ce e in stare clasa noastra politica vreme de 20 de ani.

Problema in Romania este ca nu am construit acest parteneriat. Avem o clasa politica nereprezentativa, cu sub 10% femei in Parlamentul Romaniei si 90% barbati, cu doar 3 primarite din 100 de primari si cu doar 3 doamne ministre, in timp ce peste jumatate din populatia Romaniei este de gen feminin.

Asadar, sansele de reusita ale unei femei in realitatea politica romaneasca este mult mai mica decat a unui barbat.

"Sunt atatia politicieni urati, dar performanti..."

- E important cum arata o femeie, pentru a avea succes in politica?

- Nu cred ca frumusetea fizica este o conditie necesara. Drept dovada sunt atatia politicieni urati, dar performanti.

Succesul in politica nu se poate copia. El se reinventeaza cu fiecare caz particular. Succesul in politica il marchezi atunci cand reusesti sa cuceresti mintile si sufletele oamenilor.

Modul in care o faci poate fi diferit: unii vor miza mai mult pe aspectul fizic, altii pe veleitatile profesionale, unii pe munca de partid, altii pe o combinatie de atuuri. Avem exemple de succes din fiecare.

- In cariera dumneavostra politica v-ati confruntat vreodata cu barbati misogini? Ce le-ati raspuns?

- Am intalnit mult mai multi misogini decat mi-as fi imaginat din afara scenei politice. Mi se pare reprobabil atacul la adresa genului meu in absenta argumentelor de fond, asa cum am patit in dezbaterile publice cand s-a invocat faptul ca "sunt femeie si Premierul ar fi las pentru ca trimite o femeie sa apere guvernul".

Mi se pare descalificanta propunerea domnului Radu Mazare de creare a statului proxenet ca viziune de dezvoltare turistica a Romaniei.

Mi se pare nedigerabil raspunsul intelectualilor clasei politice care admit ca o femeie e nevoita sa lucreze de 2 ori mai mult sau de 10 ori mai mult decat un barbat pentru a accede la aceeasi functie politica, fara a-si da seama ca tocmai asa dau definitia discriminarii de gen.

Tuturor le raspund cu o campanie de introducere a cotei minimale de gen in legea electorala, astfel incat partidele politice care nu isi respecta colegele sau cetatenele sa nu mai primeasca nicio finantare de la stat.

Contributiile la stat sunt platite si de doamne si de domni. Se uita adeseori asta.

- Aveti un model politic care v-a calauzit in cariera ? Cu cine ati dori sa semanati ca om politic din strainatate?

- Nu sunt adepta modelelor. Admir insa traiectoriile politice si reusitele doamnelor Christine Lagarde sau Angela Merkel.

Ambele se bazeaza pe mult profesionalism, munca si pe o cariera solida, construita cumulativ, fara salturi mortale.

- Care este persoana care v-a ajutat sa ajungeti unde va aflati astazi?

- Politica este un sport de echipa. Trebuie sa iti construiesti aliantele. Am avut sansa sa lucrez cu oameni politici de prima linie de la care am avut enorm de invatat: Boc, Stolojan, Videanu, Daianu, dar n-am avut un anume propulsor.

Cand m-am angajat la Administratia Prezidentiala, in 2005, m-a recomandat domnul Daianu. Cand m-am angajat la Parlamentul European, in 2007, eram chemata in echipa domnului Stolojan.

Cand am lucrat la programul de guvernare al PDL, in 2008, coordonatorul echipei era domnul Videanu. In sfarsit, in guvernul din 2009, fraiele apartin Premierului Emil Boc.

- Cum se impaca viata politica cu viata de familie? Va intreb acest lucru pentru ca, fiind casatorita, aveti acasa si o serie de obligatii...

Se impaca bine daca ai un sot intelept, tolerant, asa cum am eu, si care pune umarul la treburile familiei, care se ocupa de copil cu acelasi drag ca si o mama.

Nu e usor. Sacrific mult din timpul familiei pentru a face politica, adica pentru a ma dedica comunitatii.

De obicei, sfarsitul de saptamana ma gaseste cu actiuni politice in diferite colturi ale tarii. Bucuria mea este ca am familia alaturi de mine in marea majoritate a cazurilor.

- Daca nu politica, atunci ce? Ce alta cariera v-ar fi atras

- In politica azi esti sus, maine esti jos. Functiile vin si pleaca.

Nu cred in politica ca profesie, adica omul potrivit sa vorbeasca oricat, oricand si despre orice. Cred ca politica se aseaza mult mai confortabil pe o profesie clar definita.

In cazul meu, profesia este cea de economist. Predau la Academia de Studii Economice si nicio secunda nu renunt la profesia mea. In politica mi-am luat angajamentul sa nu abdic de la verticalitatea profesionala.

- Ce va place sa faceti atunci cand nu faceti politica si economie? Aveti anumite pasiuni, hobby-uri, talente ascunse?

Imi place sa dansez, sa fac sport si sa citesc.

Imi place muntele. De la el am invatat ca daca vrei sa il cuceresti trebuie sa il respecti si sa te autoevaluezi corect.

Tot de la munte am invatat ca odata ajuns in varf, te uiti in jos si vezi lumea foarte mica, dar nicio secunda nu uit ca cei de jos il vad la fel de mic pe cel din varful muntelui.

- Care este cartea si melodia preferata?

"Tratat despre lucrul bine facut" il port mereu in minte, scris de polonezul Kotarbinski prin 1976. Iubesc in general cartile.

Like a rolling stone sau Knocking on heaven's door sunt melodii care ma fac sa vibrez.

- Am vazut pe blogul dumneavoastra ca va plac catararile. Aveti si ale pasiuni sportive?

- Asa e. Dar imi plac si coborarile cu skiurile. Am facut volei de performanta multi ani.

Matematica a fost o alta dragoste a tineretii mele, frumosul sport al mintii.

- Ce preferati? Vacantele in tara sau in strainatate?

Si una, si alta. Am gasit minunatii irepetabile. Imi place sa calatoresc si sa descopar lumea.

- Care a fost ultima vacanta pe care ati petrecut-o si unde?

In aceasta vara am fost la Busteni, la Eforie Nord si in Portugalia.

- Cati bani alocati de regula unei vacante? Dati-ne un exemplu.

Vacantele noastre sunt organizate studenteste si sunt putin costisitoare. Nu suntem adeptii luxului.

De pilda, in Portugalia am inchiriat o masina intr-un grup de 5 persoane si am batut in lung si-n lat tarisoara pentru a-i simti pulsul real, autentic portughez, de fado (muzica lor traditionala).

Sunt ardeleanca, asadar gatesc trasnet...

- Care a fost cea mai scumpa vacanta in care ati fost?

- Luna de miere, surpriza totala a sotului meu. Cand am urcat in avion habar nu aveam unde urma sa ajungem.

Am avut doua escale pana la destinatie. Asadar, celalalt capat al Pamantului.

- Sunteti o femeie frumoasa, care intotdeauna a pus accentul pe eleganta. Care este designerul dumneavoastra preferat?

- Port haine si incaltaminte romanesti. Nu epatez. Cred in eleganta prin simplitate si prin cromatica potrivita locului unde apar.

- Femeile sunt mult mai pretentioase decat barbatii cand vine vorba de haine, accesorii sau pantofi. Care a fost cel mai scump articol vestimentar pe care l-ati cumparat si cat a costat?

- Nu cumpar lucruri foarte scumpe. Nu sunt fana a bijuteriilor. Pun pret mic pe lucrurile acestea. Cea mai scumpa a fost de departe rochita mea de mireasa.

- Cati bani alocati lunar pe haine/pantofi si alte "necesitati" specifice femeilor?

Mult mai putin decat pe jucariile fetitei si pe cartile mele. Nu-mi place sa fac cumparaturi si nici nu am timp. De obicei, imi cumpar lucrurile asortate de sus pana jos de trei ori pe an. Altfel, nu le mai potrivesc in veci.

- Va place sa faceti cadouri sau sa primiti? Care a fost cel mai scump cadou pe care l-ati primit?

- Cel mai scump cadou l-am primit de la sotul meu: fetita noastra de un an si patru luni. Habar nu am cat l-a costat. De fapt, nu-i intreb niciodata pe cei care imi fac un cadou cat a costat.

- Doamna Vass, va place sa gatiti sau aceasta sarcina ii revine sotului?

- Sunt ardeleanca, asadar gatesc trasnet. Bun si repede.

- Care este mancarea dumneavoastra preferata? Dar restaurantul preferat?

- Pestele cu legume la gratar. Neaparat sa fie si ciuperci. Prajiturile imi sunt tare bune prietene. Nu am un restaurant favorit. Imi place sa mananc in diferite traditii: indian, arabesc, chinezesc, italienesc...

- Ce masina conduceti?

- Mitsubishi Outlander ca sa imi incapa schiurile si scaunul pentru copil.

- Care este visul dumneavoastra cel mai mare?

- Sa am trei copii si sa ajung comisar european.

- Cum va veti petrece sarbatorile de iarna - Craciunul si Revelionul?

- De Craciun in familie, cu parintii nostri, in Salaj. Ne vom reuni cu totii. De revelion, foarte probabil la Busteni.

#Andreea Vass viata personala, #Andreea Vass cariera, #Andreea Vass pasiuni , #Cariera