Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Zona de Vest a Capitalei va ramane principala atractie pentru parcurile logistice

Zona de Vest a Capitalei va ramane principala atractie pentru parcurile logistice

Zona de Vest a Bucurestiului va ramane preferata de investitori pentru dezvoltarea parcurilor logistice, elementul determinant fiind existenta autostrazii A1 Bucuresti - Pitesti si a jonctiunilor de la Carrefour, de la Ciorogarla si de la Bolintin, a declarat pentru Rompres Rodica Tarcavu, director la compania imobiliara DTZ Echinox.

"Proiectele industriale se vor dezvolta in aceasta zona in etape si va mai dura probabil 2-3 ani cel putin pana cand vor fi complet finalizate. Asteptam si alti dezvoltatori sa construiasca noi parcuri logistice, insa competitia va fi mare, iar chiriile sunt pe panta descendenta", a precizat Rodica Tarcavu.

Pana in prezent, in zona exista deja proiecte mari de clasa A, ridicate la standarde europene. Printre acestea, reprezentative sunt Cefin Logistics Park, cu 120.000 mp construiti, si Bucharest West, cu 40.000 mp la km 12,5 pe autostrada A1, respectiv Prologis Park Bucharest A1. cu 56.000 mp, si Mercury Logistics Park, cu 25.000 mp la km 23 al autostrazii. Chiria medie pentru spatiile in aceste dezvoltari este de 4,5 euro/mp/luna, daca se iau in calcul suprafetele de minim 2.500 mp.

"In Vest, se gaseste orice suprafata dorita, atata vreme cat depui niste eforturi ca sa ansamblezi un teren vandabil. Altfel, suprafetele cu proprietari unici variaza intre 0,2 ha si 100 ha. Preturile variaza foarte mult in functie de facilitatile oferite. Astfel, ele variaza intre 70 - 80 euro/mp in zona Carrefour si scad pe masura ce te indepartezi de Bucuresti. Insa distanta nu este un factor hotarator in masura in care se ofera un produs imobiliar complet", ne-a declarat Ionut Ciocan, director la DTZ Echinox.

Pretul terenurilor din vestul capitalei a crescut, in ultimul an, cu 50 - 70 la suta, parte datorita dezvoltarii continue a acestei zone, a prezentei autostrazii A1. In general, cresterea de pret a terenurilor nu este intotdeauna justificata, mare parte a fenomenului fiind cauzat de cererea pentru dezvoltari industriale, pentru depozitare, logistica si productie usoara. "Dintre proiectele imobiliare dezvoltate in zona de vest comparativ cu sudul sau estul Capitalei se detaseaza cele cu destinatie retail, avand o evolutie accelarata datorita densitatii populatiei din cartierele Militari, Crangasi si Dr. Taberei, dar si accesului bun, motiv pentru care si proiectele industriale au cunoscut un trend asccendent tinand cont si de proximitatea autostrazii Bucuresti-Pitesti", ne-a precizat Mihaela Cnobloch, consultant la DTZ Echinox.

Segmentul de birouri cunoaste o crestere semnificativa in zona, datorita accesului usor spre centrul si nordul Capitalei, dar si existentei unui potential ridicat de transformare a multor foste complexe industriale in spatii moderne.

Atat timp cat Nordul este inca deschis spre dezvoltare, zona de Vest nu este in topul preferintelor investitorilor. De altfel, pana recent, segmentul de birouri pentru zona de vest a Capitalei era reprezentat de imobile talie mica, de clasa B, in multe cazuri renovate. Recent, au aparut dezvoltari reprezentative, de talie mare, cum ar fi cele de tip Business Park (Sema Park, West Gate), dar si de tip clasa A (Anchor Plaza, Cotroceni Park, Global Business Center, Riverside). Mai mult, o chirie de 14 - 16 euro/mp/luna in vest este o atractie pentru companii.

Imobilele de birouri care se vor construi in zona de vest a Bucurestiului vor fi de talie mare, gen Business Park, cu dotari clasa A, apreciaza consultantii de la DTZ.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1754 ori