Cu toate că încă de la finalul anului trecut a fost stabilit faptul că netransmiterea facturilor emise în perioada 1 ianuarie - 31 mai 2024 în e-Factura nu se sancționează direct, ar exista o modalitate indirectă prin care inspectorii fiscali pot să amendeze această faptă, printr-o interpretare alternativă a prevederilor Codului de procedură fiscală, confirmată chiar de reprezentanții Ministerului Finanțelor.
Potrivit unei analize a textului legislativ făcută de către Avocatnet.ro, prin OUG 30/2024 s-a stabilit astă-primăvară că, „Prin excepție (...), nerespectarea [termenului-limită de cinci zile lucrătoare] pentru facturile al căror termen-limită de transmitere în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura intervine până la data de 31 mai 2024 inclusiv nu se sancționează”. Clarificarea a fost introdusă la insistențele mediului de afaceri, deoarece era neclar dacă se vor putea aplica amenzi sau nu după expirarea perioadei de grație. Asta în condițiile în care, chiar dacă vorbeam de o perioadă de grație, contribuabilii erau, totuși, obligați să folosească e-Factura, în relația B2B, în perioada 1 ianuarie - 31 mai 2024. clarifică cei de la Avocatnet.
Prevederile de interes din Codul de procedură fiscală:
Art. 118 alin. 8: „Contribuabilul/Plătitorul are obligația să îndeplinească măsurile prevăzute în actul întocmit cu ocazia inspecției fiscale, în termenele și condițiile stabilite de organul de inspecție fiscală.”
Art. 336 alin. 1 lit. g: „Constituie contravenții următoarele fapte, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate, potrivit legii, infracțiuni: (...) neîndeplinirea măsurilor dispuse în termenele și condițiile stabilite de organul de inspecție fiscală potrivit art. 118 alin. (8), precum și a măsurilor dispuse de organul de control antifraudă fiscală.”
Art. 336 alin. 2 lit. c: „Contravențiile prevăzute la alin. (1) se sancționează astfel: (...) cu amendă de la 12.000 lei la 14.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii și mari și cu amendă de la 2.000 lei la 3.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice, în cazul săvârșirii faptei prevăzute la alin. (1) lit. e)-h).”
Mai precis, inspectorii fiscali pot dispune, în cadrul unui control, ca un contribuabil să trimită în e-Factura facturile din intervalul 1 ianuarie - 31 mai 2024. Dacă măsura dispusă de inspectori nu este îndeplinită, se pot aplica următoarele amenzi:
între 12.000 și 14.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii și mari;între 2.000 și 3.500 lei pentru celelalte persoane juridice și pentru persoanele fizice.
Sancțiunile pot fi chiar mai mari decât cele riscate direct, începând cu faptele săvârșite din 1 iunie 2024, pentru netransmiterea facturilor în sistem în termenul legal (cinci zile lucrătoare):
între 5.000 și 10.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari;între 2.500 și 5.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii;între 1.000 și 2.500 lei pentru celelalte persoane juridice și pentru persoanele fizice.
Potrivit sursei citate, amenzile indirecte se pot aplica în cazul controalelor făcută de Inspecția Muncii, interpretarea legală fiind confirmată chiar de către Ministerul Finanțelor, potrivit mai multor surse din presă.
...citeste mai departe despre "Situație de criză cu sancțiunile e-Factura. Codul Muncii permite amenzi usturătoare în perioada de grație 1 ianuarie - 31 mai 2024" pe Ziare.com