Turismul spatial: Fondatorul Amazon este pregatit sa-si propulseze afacerea in cosmos

Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 08:35
2072 citiri
Turismul spatial: Fondatorul Amazon este pregatit sa-si propulseze afacerea in cosmos
Sursa foto: Formiche

Fondatorul si presedintele trustului Amazon.com, Jeff Bezos, are de gand sa opereze ca transportator de persoane intre Pamant si Statia Spatiala Internationala. Bezos detine Blue Origin, o companie specializata in dezvoltarea unor noi tehnologii spatiale, care a devenit in timp o parte integrata a Boeing. Atat reprezentantii colosului aerospatial, cat si Jeff Bezos ca proprietar al Blue Origin, asteapta zilele acestea anuntul NASA privind castigarea licitatiei pentru programul de "turism spatial".

Desi oficial nu s-au facut publice datele privind adjudecarea licitatiei, mai toata lumea priveste cu subinteles spre Boieing ca fiind urmatorul transportator de persoane private catre Statia Spatiala Internationala. O veste care ar putea accentua rivalitatea existenta intre Jeff Bezos si Elon Musk, omul din spatele succesului Tesla si fondatorul SpaceX, o companie rivala gigantului Boeing, observa Wall Street Journal.

Cursa spatiala a bogatilor

Bezos a tinut departe de ochii presei activitatea din Blue Origin. In afara unor contracte finantate de catre guvernul american, firma a primit resursele financiare pentru cercetare direct din mana presedintelui Amazon.

Scopul declarat public al Blue Origin este "dezvoltarea tehnologiilor capabile sa asigure persoanelor particulare sa ajunga in spatiu la un pret redus dramatic si intr-o siguranta deplina".

De-a lungul anilor, doar cateva zvonuri privind dezvoltarea unor noi motoare de racheta, tehnologii de aterizare si alte inventii destinate industriei aerospatiale au iesit din birourile Blue Origin, fapt care ridica destule semne de intrebare privind si rolul pe care compania lui Bezos o are in cadrul Boeing. Un purtator de cuvant al Boeing a refuzat sa faca declaratii pe acest subiect, iar reprezentantii Blue Origin nu au fost de gasit.

De cealalta parte, Musk, omul care a revolutionat industria automobilelor electrice prin produsele marca Tesla, a investit enorm in Space Exploration Technologies Corporation sau SpaceX, firma care ar fi trebuit sa detroneze Boeing in aceasta noua cursa spatiala.

Astronautii americani scapa de rusi

Miercuri, 17 septembrie a.c., Jeff Bezos este asteptat pentru a sustine o conferinta de presa alaturi de reprezentantii Lokheed Martin si Boeing care sunt pregatiti sa anunte dezvoltarea unui nou motor de propulsie pentru navetele spatiale. Dincolo de aspectele economice ale asocierii dintre cele trei firme, incarcatura momentului este cu atat mai mare, cu cat NASA foloseste la aceasta ora motoare Atlas V produse in Rusia. Iar pe fondul unui nou razboi rece declansat intre cele doua superputeri, o eliberare a programului spatial american de povara politica a propulsoarelor rusesti reprezinta un plus de imagine extraordinar pentru cele trei companii.

Pana acum, programul spatial pentru astronauti amatori al Boeing fusese conceput pe baza unei propulsii asigurate de tehnologia dezvoltata de rusi. Mai nou insa, surse din cadrul companiei sustin ca Blue Origin a anuntat ca a dezvoltat motoare mai ieftine si mai performante decat cele rusesti, lucru care mai elimina din misterul legat de cooptarea firmei lui Bezos in randul gigantilor industriei aerospatiale.

Iar vestea ca Blue Origin lucreaza la proiectul unei capsule suborbitale care sa utilizeze resturile tehnologice abandonate pe orbita Terrei trebuie sa ii fi dat lui Elon Musk fiori, din moment ce acesta era scopul principal al companiei SpaceX. Iar faptul ca Bezos si Boeing au deja un avans serios fata de firma lui Musk il reprezinta contractul incredintat de Pentagon la inceputul acestui an, de realizare a unui aparat de zbor automat capabil sa lanseze satelitii militari pe orbita terestra.

Tesla solicită acționarilor să aprobe restabilirea pachetului de compensații pentru Elon Musk. Suma uriașă la care se ridică
Tesla solicită acționarilor să aprobe restabilirea pachetului de compensații pentru Elon Musk. Suma uriașă la care se ridică
Tesla Inc. solicită acționarilor să aprobe restabilirea pachetului de compensații pentru CEO-ul Elon Musk, evaluat la 56 de miliarde de dolari. De asemenea, compania a propus relocarea sediului...
#turism spatial, #jeff bezos, #boeing, #Elon Musk, #cursa spatiala, #transport persoane statia spatiala internationala, #asociere boeing lockheed martin blue origin , #stiri Amazon