Red Hat - crestere record, interes masiv pentru Linux

Joi, 24 Decembrie 2009, ora 00:44
2210 citiri
Red Hat - crestere record, interes masiv pentru Linux

Pe finalul lui 2009, anul de criza cu scaderi masive pentru majoritatea companiilor din lumea IT, Red Hat, unul dintre specialistii in solutii Linux, a raportat venituri in crestere cu 18% , apreciind ca in acest moment cererea pentru software open source este masiva.

Rezultatele Red Hat nu sunt cu totul pozitive, pentru ca profitul net a fost de 16,4 milioane de dolari  la venituri de 194,3 milioane de dolari, mai slab ca anul trecut cand avea profit net de 24,3 milioane de dolari la venituri de 165,3 milioane de dolari.

Totusi, sunt la mijloc si alte investitii si cheltuieli, iar cresterea a luat prin surprindere si cei mai optimisti analisti.

Trimestrul trei fiscal conform sistemului de raportare Red Hat s-a incheiat pe 30 noiembrie. “Am reusit in general sa crestem mai mult decat majoritatea companiilor din IT, iar trimestrul trei a fost cu adevarat peste asteptari”, a declarat Jim Whitehurst, directorul executiv (CEO) al Red Hat.

Veniturile din licentele software au crescut cu 21%, generand in acest trimestru 164,4 milioane de dolari, per-total circa 85% din veniturile companiei.

“Pentru al saptelea an consecutiv, cele mai importante 25 de contracte ale companiei nu doar ca au fost reinnoite, dar s-au semnat contracte cu valoarea la 120% comparat cu anul anterior”, a declarat Whitehurst.

In topul celor mai importante contracte ale companiei intra 14 tranzactii de peste un milion de dolari pe an si una de peste 5 milioane de dolari, spun oficialii companiei.

Circa 23 din primii 30 de clienti folosesc patforma Red Hat Enterprise Linux 5 Advanced Platform, iar restul utilizeaza platforma enterprise JBoss. Unul dintre clienti a trecut deja la solutii de virtualizare bazate pe Linux.

Afacerile Red Hat au deocamdata un succes deosebit pe piata americana, de unde provin circa 59% din veniturile companiei. Europa aduce la ora actuala doar 29% din veniturile Red Hat, iar alte 15 procente vin din zona asiatica, a declarat directorul financiar (CFO). Durata medie a unui contract semnat cu Red Hat este de 22 de luni.

Anul acesta Red Hat a avut un succes deosebit datorita ofertelor cloud computing, spun oficialii companiei. Unul dintre contractele majore este cu unul din marile studiouri de productie de filme de la Hollywood.

Alt mare client este tot un furnizor de software, care foloseste platforma de cloud Amazon Elastic pentru a furniza software-as-a-service (SaaS). Aceste a implementat Red Hat Enterprise Linux ca mediul de lucru in cadrul cloud-ului Amazon.

Oficialii Red Hat sunt convinsi ca tot mai multe companii si institutii vor trece la utilizarea Linux. Compania estimeaza ca veniturile in T4 vor fi de 191-193 milioane de dolari, iar pe tot anul fiscal incasarile vor atinge 743-745 milioane de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#advanced, #amazon, #crestere, #hat, #it, #linux, #platform, #red, #soft , #stiri Amazon