Irlanda ramane in topul economilor performante

Joi, 12 Iunie 2008, ora 13:15
2333 citiri
Irlanda ramane in topul economilor performante

Sa se confrunte, oare, tigrul irlandez cu greutati din cauza actualei crize, intr-un moment in care tarile europene copiaza tot mai mult reteta fiscala pentru a atrage intreprinderi? Irlanda, care maine va supune unui referendum Tratatul de la Lisabona, va inregistra o crestere de 2,3%, cea mai scazuta cifra din 1991 incoace, insa Brendan Haplin, unul dintre directorii IDA, cunoscuta agentie de atragere de investitii straine, vorbeste in continuare despre "burta plina".

Criza creditului? "Avem tot mai multe investitii", raspunde el. ‘Cota unica de impozitare’? "O companie de tehnologie de varf poate inregistra costuri salariale de sub 70% sau 80% in Letonia si un impozit mai redus sau chiar zero. Insa experienta a aratat ca aceasta nu este suficient", precizeaza el. "Este logic: noi avem o experienta de 40 de ani, ele abia au inceput".

'Aceasta' este baza miracolului irlandez, sau felul in care o economie falimentara in anii '80 ajunge la o rata medie de crestere de 7,2% in anii '90 - un 'miracol' pe care decana Universitatii de la Dublin, Brigid Laffan, il pune pe seama IDA.

Aceasta este o intreprindere care, echipata cu 'informatori' in intreaga lume, a descoperit, printre altele, mica Microsoft si care a adus in Irlanda industria de varf la sfarsitul anilor '80. si care acum isi permite sa trimita, cu o anume aroganta, intreprinderi in restul lumii.

Important este, precizeaza aceasta, ca intreprinderi precum Microsoft, Google, Apple sau Amazon, domeniul de varf al industriei farmaceutice si liderii in domeniul prestarii de servicii financiare (cum ar fi Citigroup sau HSBC), sa continue sa-si consolideze prezenta.

In Polonia si in Romania exista, de asemenea, personal calificat, insa "nu dispun de avantajul limbii engleze si in aceste tari nu exista...reputatie", precizeaza directorul IDA pe un ton diplomatic. In domeniul farmaceutic, de exemplu, "Irlanda a avut nevoie de 40 de ani pentru a-si face un nume credibil in randul celor mai severe autoritati de reglementare". Aceleasi motive inca mai tin departe de aceasta piata de excelenta China si India.

Dorintele IDA au fost privite intotdeauna de catre puterea politica drept ordine - la aceasta contribuie o harta politica fara extreme - care, potrivit lui Anthony Couglan, profesor la Trinity College, "au transformat tara intr-un paradis fiscal". Campania feroce de marketing in lumea intreaga este platita de guvern. Accentul pus pe educatie, pe reducerea birocratiei, adaptarea cursurilor universitare la cerintele companiilor de software, politica fiscala, totul "a fost pus in slujba capitalului strain" din momentul infiintarii IDA, acum 50 de ani.

Dintre toate pariurile, cel mai important, recunoaste el, a fost cel cu educatia. "In momentul de fata, mai mult ca oricand, capitalul este in cautare de resurse umane. Sarcina fiscala redusa exista in multe parti si din acest motiv avem de-a face cu un factor in descrestere". Investitiile care cauta mana de lucru ieftina se duc in Asia. In cazul in care cauta mana de lucru de inalta calificare, se duc in Singapore, in Irlanda, in Elvetia si in Porto Rico.


In 2007, Irlanda a inregistrat 114 noi investitii, mai mult decat in 2006, aproximativ 40% privind proiecte de cercetare si dezvoltare (I&D). Numarul locurilor de munca infiintate (136.000 de locuri de munca) nu creste la fel de mult ca in trecut, "dar acesta deja nu mai este criteriul nostru", arata Haplin. "Nu privim acest lucru ca pe un element negativ - in prezent este mai important ca IBM sa angajeze inca 50 de oameni in cadrul centrului sau de I&D decat 1.000 de oameni pentru un nou produs".

Direct si provocator, directorul IDA spune: "Acum 30 de ani am fi dat orice pentru a avea o companie portugheza care sa vina aici pentru a produce pantofi, astazi nu ar primi nimic din partea noastra". Pentru o tara ca Portugalia, care a pierdut acest tren al calificarii in anii '50 si '60, care ar fi reteta? "Portugalia are lucruri pe care noi nu le avem. Soare. Construiti mai multe terenuri de golf."