Mai multe companii care au activitati in domeniul internetului, precum Google, Yahoo!, eBay si Amazon, cer reglementarea statutului neutru al internetului, dupa ce, timp de zece ani, aceasta tema a fost dezbatuta intens, informeaza editia electronica a cotidianului Le Figaro.
De mai bine de zece ani, in Statele Unite este dezbatuta problema neutralitatii internetului. Prima dezbatere pe aceasta tema a fost initiata la inceputul anilor 2000, dupa fuziunea dintre AOL si Time Warner. Aceasta tranzactie a adus in dezbatere probleme precum consecintele trustizarii verticale a unui furnizor de internet sau a unui grup media si privilegierea anumitor continuturi de catre furnizorii de cablu, precizeaza Mediafax.
La dezbatere au luat parte numerosi internauti si s-au publicat mai multe lucrari de specialitate pe aceasta tema, printre care si cea semanta de Tim Wu, profesor la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Columbia.
Lucrearea lui Wu trateaza problema neutralitatii mediului online si discriminarea impusa de internetul de mare viteza.
Discutia a luat o turnura politica la mijlocul anilor 2000, cand democratii s-au declarat in favoarea unei reglementari a internetului, in timp ce republicanii au fost de parere ca fiecare operator trebuie sa isi administreze singur retele de internet.
Subiectul a fost readus in discutie, recent, de presedintele Comisie Federale a Comunicatiilor (Federal Communications Commission - FCC), Julius Genachowski, un apropiat al presedintelui american Barack Obama.
Sustinut de Obama, Genachowski intentioneaza sa elaboreze un cadru legislativ in favoarea neutralitatii internetului chiar anul acesta.
Aceasta reglementare a fost ceruta de mari companii de internet precum Google, Yahoo!, eBay si Amazon.
De altfel, aceste companii sunt si cele mai interesate de aceasta reglementare deoarece doresc sa isi puna serviciile la dispozitia tuturor internautilor, indiferent ce furnizor de internet au acestia.
Pe de alta parte, in absenta unei legi, furnizorii de internet sunt tentati sa isi faca propriile reguli.
Astfel, in august 2007, operatorul de servicii de internet Neuf Cegetel le-a interzis clientilor sai accesul la site-ul video Dailymotion.
In urma acestui incident, a fost creata Asociatia serviciilor comunitare de internet (Asic), care lupta pentru protejarea drepturilor editorilor de site-uri.
Reprezentantii marilor companii de internet din Statele Unite considera ca o legiferare a neutralitatii internetului este necesara pentru a permite aparitia si dezvoltarea de noi servicii .