Amazon invita cititorii sa se pronunte in conflictul sau cu Hachette

Luni, 11 August 2014, ora 08:59
1716 citiri
Amazon invita cititorii sa se pronunte in conflictul sau cu Hachette

Grupul Amazon, criticat de 900 de scriitori de marca, i-a invitat sambata pe cititorii din lumea intreaga sa ia pozitie si sa se implice in conflictul sau cu editura americana Hachette Book Group (HBG), filiala a grupului francez Lagardere, informeaza AFP.

In acest sens, distribuitorul online nu a ezitat sa faca publica, intr-o scrisoare publicata pe site-ul www.readersunited.com, adresa electronica a patronului HBG, Michael Pietsch.

Amazon i-a indemnat pe cititorii din lumea intreaga sa ii scrie e-mail-uri lui Michael Pietsch, pentru a pune presiune pe acesta si pentru a face ca balanta sa se incline in favoarea sa, in acest conflict comercial care dureaza de mai mult de cinci luni, potrivit Mediafax.

"Suntem convinsi ca accesul la carti reprezinta un fapt benefic pentru cultura. Avem nevoie de voi. Va rugam sa scrieti editurii Hachette si puneti-ne si pe noi in copia mesajelor voastre", se afirma in scrisoarea publicata de grupul Amazon.

Grupul american a mers pana intr-acolo incat a sugerat cititorilor o serie de revendicari-tip, iar una dintre acestea acuza editura Hachette de "intelegere ilegala" pentru a mentine ridicate preturile cartilor electronice.

"Am remarcat intelegerea voastra ilegala. Va rugam sa opriti tot ce faceti pentru ca cititorii sa plateasca prea scump pentru cartile electronice", sugereaza Amazon.

Amazon reitereaza astfel argumente repetate inca din luna iulie: grupul american pozeaza in aparatorul preturilor mici pentru cartile electronice care, potrivit opiniei sale, "pot si trebuie sa fie mai putin scumpe", intrucat aceste produse nu includ costuri de imprimare, de stocare si nici de livrare in librarii.

Distribuitorul american si-ar dori un pret unic de 9,99 dolari pentru anumite carti electronice, spre deosebire de preturile actuale care variaza intre 12,99 si 19,99 dolari.

Amazon si Hachette participa la negocieri comerciale tensionate

Amazon si Hachette participa de mai multe luni in Statele Unite ale Americii la negocieri comerciale tensionate. Pentru a pune presiune pe editura, distribuitorul online si-a redus stocurile provenind de la Hachette si a refuzat sa mai accepte precomenzi pentru autorii editati de acesta.

De la debutul acestor neintelegeri, Hachette, editorul scriitoarei J.K. Rowling, autoarea romanelor din seria "Harry Potter", a cerut grupului Amazon sa renunte la aceste represalii, insa nu a avut succes.

"Nu vom renunta la lupta noastra pentru impunerea unor preturi rezonabile pentru cartile electronice", a declarat sambata grupul Amazon.

Pentru a-si intari apararea, Amazon a facut o paralela cu lupta dusa de aparatorii cartilor editate in format de buzunar in anii '30. Amazon afirma, de exemplu, ca scriitorul britanic George Orwell i-a sfatuit pe editorii din acele vremuri sa se uneasca pentru a distruge cartile de buzunar.

"Multi credeau ca acele carti de buzunar, intrucat erau mai putin scumpe, urmau sa distruga cultura literara si sa slabeasca industria cartii (...). Multi librari au refuzat sa le stocheze, fapt care i-a determinat pe primii editori ai cartilor de buzunar sa foloseasca alte mijloace de distributie", explica Amazon.

Acea situatie se aseamana, afirma distribuitorul american, cu lupta pe care o duce in prezent contra editurii Hachette, iar Amazon pozeaza in aparatorul culturii pentru cei multi. "Istoria nu este pe cale sa se repete intocmai, dar exista totusi un fel de ecou", se afirma in scrisoarea publica a grupului Amazon.

Aceasta noua ofensiva a grupului Amazon are loc la o zi dupa publicarea in The New York Times a unei petitii - aparuta pe o pagina intreaga - semnata de peste 900 de scriitori de renume, prin care acestia cer grupului Amazon sa renunte la politica sa dura contra editurii Hachette.

Acea petitie, semnata de romancieri de succes, precum John Grisham si Stephen King, a fost initiata de Douglas Preston, un scriitor american de romane horror. Aceiasi autori ii asigura pe cititori de faptul ca nu tin partea nimanui in acest conflict, dar au inceput sa se simta ca si cum ar fi fost "luati prizonieri".

"Suntem ferm convinsi ca niciun librar nu ar trebui nici sa impiedice, nici sa jeneze vanzarea de carti, nici chiar sa descurajeze clientii sa comande sau sa doreasca sa primeasca volumele si cartile pe care le doresc. Amazon nu are dreptul de a se folosi de un grup de scriitori, care se plaseaza in afara acestui conflict, pentru a desfasura represalii bine tintite", au adaugat ei.

Distribuitorul american propune ca scriitorii editati de HBG sa primeasca toate incasarile provenind din cartile electronice ale acestora vandute pe Amazon. Insa aceasta propunere nu a reusit sa ii linisteasca pe scriitori. Prins cu spatele la zid, Amazon pare sa fi ales optiunea de a deplasa conflictul in zona publica, luandu-i ca martori pe cititori.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#distribuitor online Amazon, #conflict Amazon Hachette, #editura Hachette Book Group, #Amazon negocieri Hachette , #stiri Amazon