Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Amazon.com vine in Romania!

Amazon.com vine in Romania!
Amazon.com, faimosul portal de comert on line, are intentia de a-si deschide o filiala in Romania. Surse din domeniul imobiliar au dezvaluit ca oficialii companiei au contactat mai multe agentii din Bucuresti pentru identificarea unei locatii corespunzatoare de mai multe mii de metri patrati.De fapt, amazon.com nu vrea sa faca afaceri on line de la noi, ci sa-si dezvolte o divizie de programare in Europa de Est.
Amazon.com este o afacere lansata in 1995, la Seattle, iar fondatorul Jeff Bezos a inceput sa faca afaceri on line dintr-un... garaj. Acum, site-ul www.amazon.com a devenit lider pe segmentul comertului on line, depasind eBay pe un anumit segment de varsta. In 2004, cifra de afaceri a companiei a atins 7 miliarde de dolari.

Potrivit institutului de cercetare BIGresearch din Washington, clasamentul celor mai populare site-uri de internet care se ocupa cu tranzactiile on line, accesate de persoane intre 18 si 25 de ani, este urmatorul: Amazon.com, eBay, WalMart. Aproximativ 20 la suta din cumparatorii on line au folosit Amazon.com, in perioada Sarbatorilor de iarna.

Printre cele mai apreciate calitati ale Amazon.com, in cadrul sondajelor de opinie, se numara faptul ca daca un anumit produs nu se afla A"la vanzareA" pe site, utilizatorul are la dispozitie link-uri catre alte site-uri de comert on line.

Pentru piata romaneasca a softistilor, venirea Amazon.com in Romania nu poate fi decat o veste buna. Desi Ministerul Finantelor nu a stabilit inca daca va mentine cota zero de impozitare aplicata programatorilor, o companie atat de puternica in domeniul comertului pe internet va avea nevoie, in mod sigur, de un efectiv puternic de angajati.

Piata salariilor programatorilor in Romania este comparabila cu alte paradisuri IT, cum ar fi Irlanda (care a relaxat fiscalitatea) sau India. Aceste state au aruncat in aer nivelul salariilor din Statele Unite, unde A"deficitulA" de programatori a depasit de mult un milion de persoane. Din aceleasi motive sute de tineri programatori au plecat din Romania, iar cei care au ramas au obtinut mariri de salarii, uneori suficient de stimulative pentru a alunga gandul emigrarii.

Pentru moment, cu sau fara cota zero, Romania ramane atractiva pentru investitorii straini din domeniu prin costul redus al fortei de munca. In orase ca Bucuresti, Timisoara sau Cluj, insa, unde sunt mai multe oferte de munca decat cereri, salariile programatorilor au crescut permanent (de regula nu coboara sub 500 de euro).

Bloombiz.ro

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 3514 ori