Transparenta, un termen strain de marile corporatii. Compania lui Warren Buffett nu face exceptie

Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 08:45
2376 citiri
Transparenta, un termen strain de marile corporatii. Compania lui Warren Buffett nu face exceptie
Foto: Facebook/ Transparency International

Cele mai mari companii din lume divulga putine sau nicio informatie despre propriile operatiuni din strainatate, reiese dintr-un raport al Transparency International, care a scos in evidenta firme chinezesti, dar si gigantii americanii din tehnlologie, cum sunt Amazon si Google.

Autoritatea internationala anticoruptie a precizat ca primele cinci companii, din punct de vedere al lipsei de transparenta, sunt Bank of China, Honda Motor, Bank of Communications, Agricultural Bank of China si banca rusa Sberbank, relateaza Reuters.

Reprezentantii Bank of China nu au putut fi contactati pentru comentarii, iar reprezentantii celorlalte patru organizatii au refuzat sa comenteze.

"Avem nevoie de mai multa transparenta din partea companiilor multinationale, a caror putere economica se apropie de cea a marilor state", a spus presedintele Transparency International, Jose Ugaz. "Neraspunzand cererii de mai mare transparenta si responsabilitate, aceste companii risca sa-si strice imaginea si sa-si piarda clienti".

Cate companii nu divulga din informatiile financiare

Aproximativ trei sferturi din cele 124 de firme evaluate nu divulga impozitele pe care le platesc in strainatate, si aproape jumatate nu publica nici o informatie despre veniturile din strainatate, se arata in raport.

Companiile au fost clasate pe baza propriilor rapoarte despre masurile de prevenire a coruptiei luate, informatii despre subsidiare si holding si informatii despre operatiunile financiare din strainatate.

Cele mai transparente companii europene, daca sunt luate in considerare aceste criterii, sunt intalienii de la Eni, britanicii de la Vodafone si norvegienii de la Statoil.

Printre companiile cu cea mai mica transparenta se numara atat companii din China, cat si din SUA. Conglomeratul lui Warren Buffett, Berkshire Hathaway, este pe locul al saselea in clasamentul multinationalelor cel mai putin transparente, iar raportul subliniaza ca principalele companii din tehnologie au o transparenta ralativ scazuta.

"In mod surprinzator, sectorul care face ca transparenta sa fie posibila, sunt printre cele mai putin transparente", apreciaza Transparency International, printre acestea fiind Amazon, Apple, Google si IBM.

Organizatia mondiala a mai spus ca cele mai mari companii de petrol, gaze si minerit din lume nu sunt inca pregatite de adoptarea normele pentru transparenta, care vor ar intra in vigoare pe teritoriul Uniunii Europene din iulie 2015 si care le impun companiilor din industria extractiva sa raporteze diferite plati facute. Si in SUA sunt planificate masuri similare, dar punerea lor in aplicare fost amanata.

#transparenta multinationale, #raport Transparency International, #transparenta Warren Buffett , #Management