Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vimetco alege sa investeasca in China, in detrimentul Romaniei

Vimetco alege sa investeasca in China, in detrimentul Romaniei
Proprietarul producatorului de aluminiu Alro Slatina, Vimetco, a preferat sa indrepte spre fabricile din China investitiile anuntate initial pentru dublarea capacitatii de productie la Slatina, din cauza unei piete asiatice mai atractive, a declarat miercuri vicepresedintele Consiliului de Administratie al Alro, Marian Nastase.


'Cred ca aceasta decizie a fost una buna, intrucat oportunitatile de pe piata chineza de aluminiu le depasesc pe cele din Europa', a spus Nastase.Acesta a aratat ca Vimetco a preferat sa extinda activitatile din China datorita caracterului integrat al acestora.'In primul rand, acolo exista deja o termocentrala de 1.000 MW, iar alta, de aceeasi capacitate, este in curs de realizare. De asemenea, minele de carbune sa afla in apropierea fabricilor de aluminiu, iar mana de lucru e ieftina', a explicat Nastase.Anul trecut, reprezentantii Alro si Vimetco anuntau investitii de circa 750 milioane dolari pentru dublarea capacitatii de productie la fabrica de la Slatina.'Nu mai e de actualitate acest scenariu, grupul fiind decis sa indrepte aceste investitii spre China', a adaugat Nastase.Totodata, oficialul Alro a tinut sa sublinieze ca relocarea acestor fonduri spre piata asiatica 'nu are neaparat legatura' cu faptul ca autoritatile romane nu au solutionat cererile companiei din anii anteriori de a primi energie ieftina.'Cred totusi ca autoritatile romane pot face mai mult pentru investitorii din industria metalurgica. Alro nu a cerut nimic pentru sine, problemele semnalate in memorandumurile pe care le-am trimis autoritatilor in 2005 sunt ale intregii metalurgii din Romania. Solutia identificata de noi a fost sa ne construim propria termocentrala', a aratat vicepresedintele Consiliului de Administratie al companiei.La finele anului 2006, fostul ministrul al economiei, Codrut Seres, a facut public un memorandum inaintat de Alro catre Presedintie, prin care producatorul de aluminiu, cel mai mare consumator de energie din Romania, solicita accesul la o energie mai ieftina, in concordanta cu cantitatea necesara.

Nastase a aratat ca, pentru 2008, Alro si-a acoperit consumul de energie, prin incheierea unor contracte, pe Piata Contractelor Bilaterale de pe bursa de energie OPCOM, cu complexurile energetice Turceni si Craiova, semnate in toamna anului trecut.Vimetco si Interagro au anuntat construirea unei termocentrale, pe carbune de import, la Turnu Magurele, care va acoperi intregul consum al fabricii de la Slatina, iar excedentul de electricitate va fi vandut pe piata libera. Termocentrala va fi gata in 2013 si va avea capacitatea de 1.000 MW, dupa o investitie de circa 1,2 miliarde dolari. Vimetco, proprietarul Alro, va detine 50 la suta din termocentrala, iar Interagro 50 la suta.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1376 ori