Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

DNA declanseaza urmarirea penala in dosarul privatizarii Alro Slatina

DNA declanseaza urmarirea penala in dosarul privatizarii Alro Slatina
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au declansat, vineri, umarirea penala in dosarul privind legalitatea contractului de privatizare a combinatului producator de aluminiu Alro Slatina.

"La data de 15 decembrie 2006, procurorii DNA au inceput urmarirea penala in rem pentru fapte asimilate infractiunilor de coruptie si anume infractiunea prevazuta de articolul 10 litera a din Legea 78/2000", a comunicat, vineri, pentru MEDIAFAX, Biroul de presa al Directiei Nationale Anticoruptie.

Potrivit articolului 10, litera a al Legii 78, este pedepsita cu inchisoare de la 5 la 15 ani si intrezicerea unor drepturi - daca in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite - "s-a stabilit, cu intentie, valori diminuate, fata de valoarea comerciala reala, a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar, comisa in cadrul actiunii de privatizare sau cu ocazia unei tranzactii comerciale, ori a bunurilor apartinand autoritatilor publice sau institutiilor publice, in cadrul unei actiuni de vanzare a acestora, comisa de cei care au atributii de conducere, de administrare sau de gestionare".

Combinatul de aluminiu se afla in proprietatea grupului Marco International, care a devenit actionar majoritar in anul 2002, cand a achizitionat de la fosta Autoritate pentru Privatizare un pachet de 10% din actiuni. Contractul a fost semnat de presedintele de atunci al Autoritatii, Ovidiu Musetescu.

Autoritatea pentru Privatizare a vindut pachetul reprezentand 10% din actiuni pentru 11,4 milioane de dolari, iar participatia Marco a urcat la 51%. Anterior, Marco investise aproximativ 50 de milioane de dolari pentru cumpararea la Bursa de Valori a peste 40% din capitalul Alro.

Marco Industries si-a majorat in timp participatia si sustine ca in prezent controleaza controleaza 85,2% din actiunile producatorului de aluminiu.

Operatiunea de crestere a participatiei la 85,2% a fost insa contestata in instanta de catre AVAS, iar Tribunalul Olt a stabilit, pentru vineri, 15 decembrie, primul termen in acest dosar.

Actionar minoritar la Alro, AVAS a dat in judecata compania la sfarsitul lunii iulie a anului precedent, solicitand anularea deciziei actionarilor de majorare a capitalului social.

Cererea AVAS a fost anulata, la 19 octombrie 2005, ca fiind netimbrata, prin sentinta Tribunalului Olt.

Ulterior, AVAS a facut apel, acesta fiind admis de Curtea de Apel Craiova, care a dispus, in luna ianuarie 2006, rejudecarea cauzei de catre Tribunalul Olt.

In luna februarie, Alro a declarat recurs impotriva deciziei Curtii de Apel, dar cererea a fost respinsa.

Calitatea procesuala a fost transferata, in 28 iunie, de la AVAS la Fondul Proprietatea.

La 23 iunie 2005, actionarii Alro au aprobat majorarea capitalului social al companiei cu peste 183 de milioane de lei, de la 211,1 milioane lei la 394,8 milioane lei, prin emiterea a 367,4 milioane actiuni la un pret de 0,50 lei (5.000 lei vechi) pe titlu.

Motivele cererii AVAS s-au referit in principal la valoarea actiunilor suplimentare emise si oferite spre subscriere. Institutia s-a considerat prejudiciata, prin prisma prevederilor legale care ii interzic sa-si mareasca participatiile la societatile privatizate.

Cea mai mare parte a actiunilor (279,6 milioane de titluri) a fost subscrisa de actionarul majoritar, grupul olandez Marco Industries, care si-a marit, astfel, de la 76,08% la 85,26%, participatia la capitalul Alro.

Actionarii minoritari au preluat doar 2,8 milioane de actiuni, iar cotele detinute s-au redus.

Alro a inregistrat in primele noua luni un profit net de 266,37 milioane lei (76,08 milioane euro), in crestere cu 317% comparativ cu rezultatul inregistrat in perioada similara a anului trecut, la o cifra de afaceri de 1,67 miliarde lei, in urcare cu 49%.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 866 ori