Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

CNVM a deblocat tranzactiile cu actiunile Alro emise la majorarea de capital contestata de AVAS

CNVM a deblocat tranzactiile cu actiunile Alro emise la majorarea de capital contestata de AVAS
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a deblocat transferul a 39,5 la suta din actiunile producatorului de aluminiu Alro Slatina, rezultat in urma unei majorari de capital din 2005, contestata fara castig de cauza de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

Actionarii Alro au aprobat, in iunie 2005, majorarea capitalului social al companiei cu peste 183 de milioane de lei, de la 211,1 milioane lei la 394,8 milioane lei, prin emiterea a 367,4 milioane actiuni la un pret de 0,5 lei pe titlu.

In iulie 2005, AVAS, actionar minoritar la Alro, a chemat in instanta compania, solicitand anularea deciziei de majorare a capitalului social, dupa ce a contestat valoarea actiunilor suplimentare emise si oferite spre subscriere. Institutia s-a considerat prejudiciata, prin prisma prevederilor legale care ii interzic sa-si mareasca participatiile la societatile privatizate. Ulterior, calitatea procesuala a fost transferata de la AVAS la Fondul Proprietatea.

Procesul a avut mai multe termene de judecata, iar la 6 aprilie Tribunalul Olt a respins cererea Fondului Proprietatea. Totodata, instanta nu a admis nici cererea CNVM de retragere de la tranzactionare a titlurilor Alro.

Actiunile producatorului de aluminiu au fost oprite de la tranzactionare la 11 octombrie 2006, pentru operarea majorarii de capital in urma fuziunii cu Alprom Slatina. Titlurile au revenit pe 2 aprilie la tranzactionare, dupa inregistrarea majorarii de capital la Depozitarul Central.

Cea mai mare parte a actiunilor emise la majorarea de capital din 2005 (282,6 milioane de titluri) a fost subscrisa de actionarul majoritar, grupul Marco Industries, inregistrat in Olanda, care si-a majorat astfel participatia de la 76,09% la 85,26%. Actionarii minoritari au preluat doar 2,8 milioane de actiuni, iar cota detinuta de acestia s-a redus. In prezent, Marco Industries detine 84,19% din capitalul Alro, iar Fondul Proprietatea 9,92%.

Producatorul de aluminiu din Slatina a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 781,9 milioane de dolari, in crestere cu 42,2%, iar profitul net s-a triplat la 134,7 milioane de dolari. In primul trimestru, compania a consemnat un profit net de 159,3 milioane lei (48,3 milioane euro), in crestere cu 60% fata de aceeasi perioada din 2006, rezultat raportat la venituri de 584 milioane lei (177 milioane euro) si cheltuieli de 395,5 milioane lei (120 milioane euro).

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.mediafax.ro/ target=_blank>Mediafax</a>)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 812 ori