Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Alro ar putea participa cu 250 mil. dolari la constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda

Alro ar putea participa cu 250 mil. dolari la constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda

Alro Slatina intentioneaza sa participe cu 250 de milioane de dolari la capitalul companiei care va construi reactoarele trei si patru ale centralei nucleare de la Cernavoda si va beneficia de lichiditati in valoare de 660 de milioane de dolari.

Autoritatile au stabilit ca firmele care vor fi selectate pentru constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda vor avea o participatie minima de 50 de milioane de dolari. Participarea directa la compania de proiect va fi de 660 milioane de dolari, iar diferenta pana la 2,2 miliarde de dolari, costul total al lucrarilor, va fi atrasa prin emisiune de obligatiuni pe piata de capital.

O contributie de 250 de milioane de dolari la capitalul companiei de proiect va asigura Alro 40% din capital, au declarat, joi, reprezentanti ai producatorului de aluminiu.

Constructia reactoarelor ar putea incepe in 2008, iar finalizarea lucrarilor este programata pentru anul 2014.

Directorul general al Alro, Gheorghe Dobra, a reluat, joi, intr-o conferinta de presa, afirmatiile privind necesitatea accesului Alro la energie electrica ieftina, in conditiile in care este un consumator constant.

"Un sfert din energia electrica o luam de la bursa OPCOM, la preturi de peste 60 dolari/MWh, iar contractul expira la 30 iunie. Un procent de 25% din consumul total de electricitate al Alro este cumparat prin OPCOM", a spus Dobra.

El a precizat ca firma consuma anul aproape 4TWh, ceea ce reprezinta circa 8% din consumul de electricitate national, iar exporturile realizate de Alro reprezinta 3% din exporturile totale ale Romaniei.

Pretul energiei electrice in costurile de productie la Alro reprezinta 35%-40%, conform directorului general.

El a precizat ca realizarea unei noi fabrici de productie a aluminiului - varianta anuntata de Alro anul trecut - "are sens daca vom fi admisi la constructia reactoarelor trei si patru".

Reprezentantii Alro au prezentat presei un studiu potrivit caruia Alro ocupa pozitia a 92-a intr-un clasament cu 162 de companii privind preturile la electricitate.

Cifra de afaceri a companiei a crescut cu 42,2% anul trecut, la 781,9 milioane de dolari, iar profitul net s-a triplat, la 134,7 milioane de dolari, potrivit rezultatelor financiare preliminate.

Compania a inregistrat in 2005 un profit net de 40 de milioane de dolari.

In aprilie 2006, Alro a cerut sprijinul presedintelui Traian Basescu pentru identificarea unor surse ieftine de energie, in lipsa carora grupul risca sa-si sisteze activitatea, si i-a prezentat sefului statului doua solutii, un contract pe termen lung sau un parteneriat cu Nuclearelectrica.

Firma a propus la acea data doua solutii pentru identificarea unei surse de energie.

Prima se refera la incheiarea unui contractat de furnizare a energiei pe termen lung, de peste 15 ani, cu Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau alte companii, care ar asigura finantare pentru producatori, si niveluri predictibile ale tarifelor, pentru Alro.

Cea de-a doua solutie consta in crearea unei companii mixte intre grupul Marco, proprietarul Alro, si Nuclearelectrica, firma care ar fi urmat sa contribuie la capitalul noii firme cu un activ, respectiv Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavoda, aflata in constructie.

Alro ar fi folosit, la procesul de fabricare a aluminiului, cea mai mare parte a productiei reactorului 2. Necesarul Alro urma sa fie completat cu livrari din partea unuia dintre furnizorii combinatului din acea perioada, compania Hidroelectrica.

Presedintele PC Dan Voiculescu l-a acuzat pe presedintele Basescu, in luna ianuarie, de trafic de influenta, sustinand ca seful statului i-ar fi cerut fostului ministru al Economiei Codrut Seres sa intervina in favoarea unui grup de interese.

Voiculescu a aratat o adresa a companiei din Slatina, pe care este o adnotare a presedintelui Basescu prin care i se cerea lui Seres sa analizeze documentul. "Rog analizati scrisoarea si dispuneti masuri in conformitate cu interesele Guvernului si, daca este posibil, si cu interesele economiei nationale", a scris seful statului pe adresa Alro.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.mediafax.ro/ target=_blank>Mediafax</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 960 ori