Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Alro ar putea investi peste 620 de milioane de dolari la o noua fabrica la Cernavoda

Alro ar putea investi peste 620 de milioane de dolari la o noua fabrica la Cernavoda

Alro Slatina intentioneaza sa investeasca peste 620 de milioane de dolari intr-o noua fabrica la Cernavoda care sa produca anual 250.000 de tone de aluminiu, dar investitia depinde 100% de cooptarea societatii in compania de proiect pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.Directorul general al Alro Slatina, Gheorghe Dobra a declarat, joi, pentru agentia NewsIn, ca realizarea noii fabrici depinde " suta la suta de selectarea de catre stat a Alro pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda". Noua fabrica ar urma sa creeze 1000 de locuri de munca si impreuna cu fabrica Alro din Slatina are un necesar total de energie de 3,8 TWH pe an, electriocitate care ar trebui asigurata de reactoarele nucleare de la Cernavoda la costurile de productie.

Potrivit lui Dobra, strategia Alro prevede majorarea capacitatii de productie pana in 2009 la 400.000 de tone de aluminiu. Reprezentantul producatorului de aluminiu a spus ca, in cazul in care Alro nu va intra in compania de proiect care construieste reactoarele 3 si 4, majorarea capacitatii de productie se poate face "prin dezvoltarea capacitatilor existente, achizitie sau alte proiecte greenfield". Dobra a mai spus ca dezvoltarea capacitatilor de productie existente sau un nou proiect greenfield depind de gasirea unei surse de energie electrica.

Alro trebuie sa produca pana la sfarsitul acestui an 250.000 de tone de aluminiu. Alro este cel mai mare consumator de energie electrica, utilizand 8% din intreaga productie de energie. Strategia Alro prevede realizarea investitiilor tehnologice necesare pentru reducerea consumului de electricitate. Costurile cu energie electrica reprezinta 60% din costurile totale ale companiei, excluzand alumina.

Compania Alro are un plan de investitii de peste 500 de milioane de dolari, concentrat pe imbunatatirea proceselor tehnologice si echipamentelor, pe cresterea productiei si reducereaconsumurilor si extinderea capacitatilor existente. Majorarea capacitatilor de productie existenta are ca scop cresterea productiei de aluminiu de la 250 000 de tone pe an la 420 000 de tone pe an, cresterea productiei de alumina de la 500 000 de tone pe an la un milion de tone pe an si a celei de aliaje de aluminiu de la 45 000 de tone pe an la 120 000 de tone pe an.

Noua uzina, care va fi numita Alro 2 va necesita investitii de 620 de milioane de dolari, dintre care 120 de milioane vor fi investiti in infrastructura care sa asigure transportul a 500 000 de tone de alumina pe an, a 150 000 de tone de anozi si a 250 000 de tone de aluminiu.

"Studiul de prefezabilitate tehnica este realizat, tehnologia pe care o va fom folosi a fost aleasa, singurul lucru care ne lipseste este sursa de energie", a adaugat reprezentantul Alro.

Cifra de afaceri a Alro este estimata sa creasca de la 793 de milioane dolari in 2006 la 903 milioane de dolari in 2010, reprezentand o crestere de 139%.

Alro Slatina este una dintre companiile care a ramas in cursa pentru constructia reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, alaturi de AES Corporation (SUA), TESS Conex- ASAM-Iasi, Ansaldo (Italia) si AECL (Canada), Unit Investments( Luxemburg ) - Dogan Enerji (Turcia), Electrabel (Belgia), Electrica, ENEL (Italia), E.On Energie (Germania), Gabriel Resources (Canada), Iberdrola (Spania), KHNP (Coreea de Sud) si RWE Power.

NewsIn

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1007 ori