Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Actionarii Alro discuta la 28 septembrie fuziunea cu Alprom

Actionarii Alro discuta la 28 septembrie fuziunea cu Alprom
Actionarii producatorului de aluminiu Alro Slatina sunt convocati, la 28 septembrie, pentru aprobarea fuziunii cu compania Alprom Slatina, la care Alro detine pachetul majoritar de actiuni, dupa ce au aprobat recent fuziunea cu Alum Tulcea. Toate cele trei firme mentionate sunt controlate de grupul Marco Industries.Fuziunea, realizata prin absorbtia Alprom de catre Alro, va duce la majorarea capitalului social al firmei absorbante la 406,7 milioane lei (114,6 milioane euro), in timp ce activele nete corectate vor ajunge la valoarea de 2,1 miliarde lei (613,3 milioane euro).
Alro are ca obiect de activitate producerea si comercializarea de aluminiu, in timp ce Alprom actioneaza in domeniul prelucrarii aluminiului si a aliajelor din aluminiu.

Actionarii Alro motiveaza fuziunea prin faptul ca personalitatea juridica separata implica dificultati in luarea si executarea deciziilor, datorita formalitatilor suplimentare, iar fuziunea va fluidiza procesul de executie si va reduce costurile administrative, conform proiectului de fuziune publicat recent in Monitorul Oficial.

Capitalul social al Alro Slatina se ridica la 352,3 milioane de lei, iar cel al Alprom la 54,4 milioane lei. In urma absorbtiei, actionarii Alprom Slatina vor deveni actionari ai Alro, iar patrimoniul companiei absorbite va fi transferat firmei absorbante, potrivit datelor companiei.

La sfarsitul anului trecut, structura actionariatului Alprom era urmatoarea: Alro - 88,6%, Conef - 3,34%, Marco Acquisitions - 2,07%, alti actionari - 5,97%.

Actionarul majoritar al Alro este holdingul Marco Industries, care detine 85,2% din titluri, celalalt mare actionar fiind Fondul Proprietatea, cu 10% din capitalul social, dupa ce a preluat participatia detinuta anterior de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Fondul Proprietatea a fost inregistrat ca actionar la Alro, in Registrul Actionarilor, la 21 iulie.

Operatiunea prin care Alro urmeaza sa fuzioneze prin absorbtie cu Alprom a fost programata initial pentru anul trecut, insa tranzactia a fost blocata de procesul prin care AVAS contesta majorarea de capital din iunie 2005, prin care grupul olandez Marco Industries si-a marit participatia la capitalul Alro de la 76,08% la 85,26%.

In luna aprilie a anului, conducerea Alro a anuntat ca societatea ar putea fuziona in acest an atat cu Alum, cat si cu producatorul de aliaje din aluminiu Alprom, raspunzand astfel tendintelor de integrare pe verticala a productiei din industria aluminiului. Fuziunea cu Alum Tulcea a fost aprobata de actionarii Alro Slatina la inceputul lunii iulie.

Alro Slatina a inregistrat in primele sase luni ale anului o cifra de afaceri de 1,1 miliarde lei (318,3 milioane euro), cu 55% mai mare fata de perioada similara a anului trecut si a obtinut un profit de 204 milioane lei, in crestere de 3,4 ori.

Compania si-a propus sa realizeze in 2006 o cifra de afaceri de 636,7 milioane de dolari si un profit net de 93 milioane de dolari. Cifra de afaceri a producatorului de aliaje din aluminiu Alprom Slatina a fost anul trecut de 110 milioane de dolari, iar profitul brut de trei milioane de dolari.

Producatorul de alumina Alum Tulcea a raportat in primul semestru o crestere de peste doua ori a cifrei de afaceri, de la 134,3 milioane lei la 301,8 milioane lei (85,2 milioane euro), si a trecut pe profit, pe fondul avansului vanzarilor, potrivit datelor companiei.

Alum a inregistrat in intervalul ianuarie-iunie un profit de 20,4 milioane lei (5,7 milioane euro), dupa ce in perioada similara a anului trecut firma a raportat pierderi de 56,7 milioane lei.

Agentia Mediafax

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 829 ori