Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vasilescu: Fuziunea Apha Bank cu EFG Bank este benefica. Avem nevoie de banci mari

Vasilescu: Fuziunea Apha Bank cu EFG Bank este benefica. Avem nevoie de banci mari

Fuziunea Alpha Bank cu EFG Eurobank va fi benefica pentru sistemul bancar romanesc pentru ca va crea o banca mare si puternica, care va putea acorda mai multe credite si oferi depozite mai sigure, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

"Fuziunea este 100% in beneficiul sistemului bancar romanesc. Pe noi ne intereseaza sa avem banci mari si puternice. Pentru populatie, o banca mare si puternica poate acorda mai multe credite si poate oferi depozite mai sigure", a spus Vasilescu.

Consiliile de administratie ale EFG Eurobank si Alpha Bank au aprobat luni fuziunea celor doua banci, care vor forma cea mai mare institutie de credit din Grecia si din Europa de Sud-Est, actualii actionari ai Alpha Bank urmand sa detina 57,7% din viitorul grup, iar cei ai Eurobank 42,5%.


Fuziunea dintre cele doua banci va crea un grup bancar plasat pe pozitia a treia in Romania, cu un sold al creditelor de 6,937 miliarde euro, un venit inainte de provizionare de 274 milioane euro si 466 de sucursale, potrivit unei prezentari a celor doua institutii de credit.


Alpha Bank Romania si Bancpost, subsidiara locala a EFG Eurobank, ocupau la jumatatea acestui an locurile 8, respectiv 9 in sistemul bancar romanesc, dupa valoarea activelor, de 17 miliarde lei, respectiv 13 miliarde lei. La active totale combinate de 30 miliarde lei, noul grup va ocupa pozitia a treia in Romania dupa active, dupa BCR si BRD.


Vasilescu a precizat ca la nivelul bancilor-mama fuziunea va avea loc la jumatatea lunii decembrie, insa nu a dorrit sa avanseze un termen privind fuziunea subsidiarelor din Romania. 


"Formalitatile privind fuziunea celor doua banci in Romania nu vor fi dificile, avand in vedere ca va exista un singur actionar", a mai spus oficialul BNR. 


Actiunile Alpha Bank si EFG Eurobank au crescut luni cu circa 30% in urma anuntului privind fuziunea, iar principalul indice al bursei din Atena a urcat cu peste 15% si se indreapta spre cea mai rapida crestere din peste 20 de ani.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1761 ori