Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Topul primelor zece banci la jumatatea anului

Topul primelor zece banci la jumatatea anului

 

Criza incepe sa marcheze performanta unora dintre cele mai mari 10 banci de pe piata, provocand erodarea cotelor de piata dupa active si chiar pierderi financiare nete pe semestrul I dupa standardele romanesti de contabilitate (RAS). 


 

Clasamentul indica faptul ca Alpha Bank a coborat de pe locul 5 pe pozitia a noua la 30 iunie, dupa activele bilantiere nete, inregistrand o cota de piata de 3,7% fata de 5,5% in urma cu sase luni.

Bancpost s-a mentinut la circa 4,8% din activele totale ale sistemului si a inregistrat in acelasi timp pierderi din ce in ce mai mari. Dupa standardele locale de raportare cerute de BNR si Ministerul Finantelor, banca avea la sfarsitul semestrului I o pierdere neta de aproximativ 117 de milioane de euro.

Banca Transilvania se afla pe locul 5 cu o cota de piata de 5,8%, dar cu un profit net macinat de provizioane pana la 2,6 mil. euro. CEC a urcat de pe pozitia 9 pe 7, ajungand la 5,5% din activele sistemului in conditiile in care s-a straduit sa dea credite in continuare, dar a ramas cu un castig net de numai 4,5 milioane de euro.

BRD, al doilea jucator, a pierdut 0,7 puncte procentuale din cota de piata, pana la 15%, dar a inregistrat cel mai mare profit net din sistem: 101 de milioane euro.

In acelasi timp, BCR, care este in continuare lider, a raportat in RAS un castig de aproape 76 milioane de euro si are o cota de piata de circa 20,4%.


Cifrele in RAS arata o situatie mult mai sensibila a bancilor mari fata de cele dupa IFRS.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1288 ori