Topul bancilor cu cele mai mari comisioane la credite

Duminica, 01 Noiembrie 2009, ora 23:25
3862 citiri
Topul bancilor cu cele mai mari comisioane la credite

Nu mai sunt vremurile cand bancile se intreceau in oferte speciale doar doar o sa-ti iei credit de la ele, iar acest lucru se observa atat in nivelul ridicat al dobanzilor, dar mai ales al taxelor si comisioanelor.

Pentru a vedea cat de scump este un credit te uiti la dobanda anuala efectiva, dar pentru a-ti face o impresie despre filozofia de business a institutie de creditare, spre exemplu daca pune profitul sau clientul pe primul loc, te uiti la cat de mari sunt taxele si comisioanele aferente imprumutului.

Ierarhizarea bancilor dupa nivelul DAE pentru un anumit tip de credit, luat in aceleasi conditii, nu este tocmai relevanta deoarece un DAE ridicat poate fi format atat dintr-o rata a dobanzii mare si comisioane mici, cat si dintr-o rata a dobanzii scazuta si comisioane mari.

O rata a dobanzii ridicata poate sa reflecte costurile mari pe care le are banca pentru obtinerea finantarii, dar in spatele taxelor si comisioanelor se ascunde mereu dorinta bancii de a obtine un profit cat mai mare per client.

In cazul creditelor de nevoi personale in lei, cele mai mari diferente intre rata dobanzii si costul total al creditului se regasesc la bancile BRD, Alpha Bank si UniCredit Tiriac, precum si la IFN-urile Cetelem si KBC Cosumer Finance.

Astfel, pentru un credit de nevoi personale in valoare de 10.000 de euro, accesat in lei, pe o perioada de 5 ani, DAE la BRD este de 40,34%, in conditiile in care rata dobanzii este de 14,9%, potrivit datelor site-ului de specialitate vreaucredit.ro

Printre comisioanele pe care trebuie sa le platiti daca doriti sa luati un "credit expresso" se numara cel de analiza dosar (1%), care se aplica lunar, cel de acordare (2,5%), care se percepe la inceput si se scade din principal, si cel de administrare care se percepe, de asemnea, tot lunar, in valoare de 0,3% din sold.

Pe locul al doilea in topul nostru se afla grecii de la Alpha Bank, cu o diferenta intre DAE si rata dobanzii de 24,34 puncte procentuale.


Pozitia a treia este ocupata de Cetelem al carui credit de nevoi personale are un DAE de 41,15%, la o rata a dobanzii de 18,5%.

La creditele cu dobanda fixa de la KBC Consumer Finance si Unicredit Tiriac Bank diferenta intre DAE si rata dobanzii este de 15,65%, respectiv 14,46%, in timp ce pentru creditul de nevoi personale de la Citi Financial plusul din comisioane este de 11,76%, la un DAE total de 20,56%.

Creditele in euro

In cazul creditelor de nevoi personale in euro, accesate in conditii similare cu cel de mai sus, in top se mai afla doar Alpha Bank, cu o diferenta intre DAE (37,72%) si rata dobanzii de 22,89 puncte procentuale.

Alaturi de Alpha Bank se mai afla Garanti Bank si Bancpost, cu 10,87, puncte procentuale din comisioane dintr-un cost total al creditului de 20,14%, respectiv 10,34 puncte procentuale dintr-un DAE de 23,29%.

La categoria credite auto in euro, creditele cu cele mai mari comisioane sunt cele de BCR, Garanti Bank si Banca Transilvania.

Astfel, un credit "Motor Extra cu dobanda fixa" de la BCR, in valoare de 15.000 de euro, luat pe 5 ani, are un DAE de 22,04%, din care 12 puncte procentuale sunt din comisioane.

La "creditul auto" de la Garanti Bank aproape jumatate din DAE (13,99%) este reprezentat de comisoane (6,01%), spre deosebire de Banca Transilvania si MKB Romexterra Bank (locurile 3 si 4 in clasament) unde comisioanele reprezinta doar o patrime din totalul dobanzii anuale efective.

#top, #banci, #comisioane, #credite , #stiri Alpha Bank