Statul vrea sa ia bani de pe piata interna de capital

Joi, 05 Noiembrie 2009, ora 11:32
1566 citiri
Statul vrea sa ia bani de pe piata interna de capital

Ministerul Finantelor Publice va lansa vineri, 6 noiembrie 2009, pe piata interna, o emisiune de titluri de stat in valuta cu maturitate de 3 ani, valoarea anuntata fiind de 400 milioane euro, dupa operatiunea similara efectuata in luna august a acestui an, precizeaza NewsIn.

"In data de 6 noiembrie 2009, Ministerul Finantelor Publice va lansa pe piata interna de capital, prin procedura de licitatie, o emisiune de titluri de stat cu o valoare anuntata de 400 milioane euro si cu o maturitate de 3 ani", a anuntat miercuri institutia.

Pe 14 august, Finantele au plasat, prin subscriptie publica, obligatiuni de stat cu dobanda denominate in euro, cu maturitate la 4 ani, de 447 milioane euro, cu 49% peste nivelul anuntat initial, iar rata dobanzii este de 5,25% pe an.

Valoarea anuntata a licitatiei de titluri de stat in valuta, care s-a adresat numai pietei interne, a fost de 300 milioane euro, MFP luand in schimb din piata toata suma ofertata de cele 11 banci.

Astfel, dealerii primari au fost Alpha Bank Romania, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Carpatica, Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Citigroup Europe PLC Dublin - sucursala Romania, Raiffeisen Bank, RBS Bank Romania si UniCredit Tiriac Bank.

Titlurile au fost emise pe 19 august 2009, iar data scadentei este 19 august 2013.

Pe de alta parte, in iulie, MFP a imprumutat aproximativ un miliard euro de la bancile din Romania, printr-un aranjament de tip "club loan", pentru finantarea deficitului bugetar.

Pentru acest an, guvernul s-a angajat, in contextul acordului cu FMI, la o tinta de deficit bugetar de 7,3% din PIB. Dupa primele 9 luni, deficitul a ajuns la circa 5,1% din PIB, sub plafonul stabilit pentru acest interval, de 5,4% din PIB.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#stat, #guvern, #piata, #capital, #bursa, #pogea , #stiri Alpha Bank