Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Statul vrea sa ia bani de pe piata interna de capital

Statul vrea sa ia bani de pe piata interna de capital

Ministerul Finantelor Publice va lansa vineri, 6 noiembrie 2009, pe piata interna, o emisiune de titluri de stat in valuta cu maturitate de 3 ani, valoarea anuntata fiind de 400 milioane euro, dupa operatiunea similara efectuata in luna august a acestui an, precizeaza NewsIn.

"In data de 6 noiembrie 2009, Ministerul Finantelor Publice va lansa pe piata interna de capital, prin procedura de licitatie, o emisiune de titluri de stat cu o valoare anuntata de 400 milioane euro si cu o maturitate de 3 ani", a anuntat miercuri institutia.

Pe 14 august, Finantele au plasat, prin subscriptie publica, obligatiuni de stat cu dobanda denominate in euro, cu maturitate la 4 ani, de 447 milioane euro, cu 49% peste nivelul anuntat initial, iar rata dobanzii este de 5,25% pe an.

Valoarea anuntata a licitatiei de titluri de stat in valuta, care s-a adresat numai pietei interne, a fost de 300 milioane euro, MFP luand in schimb din piata toata suma ofertata de cele 11 banci.

Astfel, dealerii primari au fost Alpha Bank Romania, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Carpatica, Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Citigroup Europe PLC Dublin - sucursala Romania, Raiffeisen Bank, RBS Bank Romania si UniCredit Tiriac Bank.

Titlurile au fost emise pe 19 august 2009, iar data scadentei este 19 august 2013.

Pe de alta parte, in iulie, MFP a imprumutat aproximativ un miliard euro de la bancile din Romania, printr-un aranjament de tip "club loan", pentru finantarea deficitului bugetar.

Pentru acest an, guvernul s-a angajat, in contextul acordului cu FMI, la o tinta de deficit bugetar de 7,3% din PIB. Dupa primele 9 luni, deficitul a ajuns la circa 5,1% din PIB, sub plafonul stabilit pentru acest interval, de 5,4% din PIB.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1426 ori
Citeste mai multe desprestat guvern piata capital bursa pogea