Sergiu Oprescu, presedinte executiv Alpha Bank, nu crede in impozitul "Robin Hood"

Vineri, 10 Iulie 2009, ora 20:30
2133 citiri
Sergiu Oprescu, presedinte executiv Alpha Bank, nu crede in impozitul "Robin Hood"

" In primul trimestru bancile comerciale nu prea au facut profit, ca atare s-ar aplica la o baza negativa in momentul de fata", a declarat Sergiu Oprescu, presedintele executiv Alpha Bank.

Vezi interviul pe Biztube

Cand vom avea dobanzi atractive?

O analiza pe dobanda ar trebui sa plece de la situatia concreta. Nivelul neperformantei spre exemplu in Romania este in clipa de fata destul de mare in comparatie cu alte tari pecum cele din Europa de Vest.

In acelasi timp, riscul de tara asa cum este definit in acest moment este undeva la 3,5 procente peste dobanda de referinta pe cand in Germania este undeva sub 1 procent. Diferenta este semnificativa.

Nici inainte de aparitia crizei, nivelul dobanzilor active din Romania nu era comparabil cu nivelul dobanzilor active din alta parte. Unul din motive era si nivelul ridicat al rezervelor minime obligatorii care induc in costul total al creditarii un cost suplimentar.

Care este vina bancilor in aceasta situatie?

Nu vad ca fiind o vina din punctul asta de vedere. Asa cum spunea si Guvernatorul BNR  bancile s-au comportat destul de bine, s-au mentinut lichide, au avut grija de stabilitatea financiara, au facut fata cu brio crizei financiare care a inceput anul trecut si am avut un sistem bancar extrem de solid care a luat acest val in piept dar l-a trecut cu brio.

Sa nu uitam ca bancile de curand s-au angajat ferm in baza contractului si in fata agreement-ului pe care Romania il are cu FMI sa mentina in Romania in urmatorii 2 ani nivelul finantarilor pe care l-au avut pentru Romania atat pe plan intern cat si pe plan extern la 31 martie 2009.

Acest angajament arata din nou o dorinta din partea sistemului bancar de a participa activ la criza. Un alt element care demonstreaza implicarea bancilor si dorinta lor de oferi solutii, este participarea si suprainscrierea bancilor la programul Prima Casa.

Ne putem astepta in perioada urmatoare la o reducere a dobanzilor la credite sub nivelul dobanzilor de acum la titlurile de stat?

Eu sunt convins ca dobanzile la pasiv, la depozite, vor scadea in continuare si am facut aceasta afirmatie mai demult.

Tendinta pe care o vad in ultima luna imi confirma prognoza din acel moment si cred ca vom vorbi de dobanzi dintr-un numar in cateva luni pe partea de pasiv intrucat acestea produc un efect din punct de vedere al scaderii dobanzilor pe active intr-un interval de timp.

Dobanda, odata ce ai scazut-o pe pasiv, pentru a avea imediat un impact catre banca trebuie sa treaca un timp, timp pana la care deponentii care existau la acel moment, vor trebui din nou sa-si reinnoiasca depozitul respectiv.

Cat vor apara leul banii de la FMI?

Cred ca deja s-a demonstrat ca leul a intrat intr-o zona de stabilitate accentuata.

Adica am avut variatii destul de mici dupa acea tendinta de depreciere de la inceputul anului si in mod normal, dupa intrarea in vigoare a acordului cu FMI.

Atat riscul de tara a scazut cat si stabilitatea cursului de schimb s-a accentuat. Din punctul meu de vedere nu banii de la FMI apara cursul ci increderea acordului cu FMI apara cursul si transmite o nota de optimism investitorilor straini.

Dinu Patriciu a declarat ca ar trebui sa ne asteptam la un curs valutar nu mai mic de 4,7-4,8 lei/euro pana la sfarsitul anului.Care sunt estimarile dumneavoastra?

Nu subscriu la aceasta idee, nu ma risc sa fac estimari. Consider ca zona in care suntem in clipa de fata, 4,1, 4,2, 4,3 este o zona sustenabila si o zona in care economia are si sansele sa se relanseze.

Pe ce pariati in perioada urmatoare, euro sau dolar?

Exista doua tipuri de analisti in clipa de fata. Sunt analisti care spun ca iesirea din recesiune a Americii mai repede va conduce la aprecierea dolarului fata de euro. Este si o tabara a scepticilor care spun ca tendinta pe termen lung de depreciere a dolarului se va mentine.

Din punctul nostru de vedere ce este important este ca economisirea si creditarea in Romania se face in principal in euro, ca atare, din punct de vedere al monedelor straine, creditarea este indexata la euro si pentru noi este important sa mizam pe euro si nu pe dolar.

Cum comentati eventualitatea introducerii unei masuri cum ar fi taxa Robin Hood de care vorbea si primul ministru Emil Boc, de supraimpozitare a profitului bancilor, daca acestea nu scad dobanzile?

Ar trebui sa vada ca, in primul trimestru, aceste date au fost facute publice de catre BNR. In primul trimestru bancile comerciale nu prea au facut profit, ca atare s-ar aplica la o baza negativa in momentul de fata.

”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#alpha, #banca, #boc, #guver, #oprescu, #taxe , #stiri Alpha Bank