Sergiu Oprescu: In Bucuresti din trei locuinte una este ipotecata

Miercuri, 26 Septembrie 2007, ora 15:36
982 citiri

Aproximativ una din trei case din Bucuresti se afla sub ipoteca, iar din totalul imprumuturilor garantate ipotecar, in valoare de 12,2 miliarde euro afisate in primele sase luni din 2007, o treime au fost facute in Bucuresti, a declarat miercuri presedintele Alpha Bank Romania, Sergiu Oprescu.

Numarul total al locuintelor din Bucuresti se ridica la 370.000. Potrivit lui Oprescu, prezent la Summitul De Afaceri si Investitii desfasurat in perioada 26-27 septembrie la Bucuresti, piata imprumuturilor din Romania are o structura atipica pentru regiunea Europei Centrale si de Est, deoarece ponderea imprumuturilor de consum este mult mai mare decat cea a imprumuturilor ipotecare.

Astfel, 20% dintre imprumuturile facute in cadrul sistemului bancar romanesc sunt credite ipotecare, iar 77% sunt credite de consum, afima acesta.

Oprescu a mai apreciat ca riscurile de propagare a crizei creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din Statele Unite ale Americii sunt in prezent scazute, dar ca sistemul bancar romanesc ar trebui sa fie vigilent in privinta dobanzilor variabile si la contextul international de crestere a ratelor dobanzilor.

Raportul dintre valoarea imprumutului si valoare activului imobiliar a crescut la Alpha Bank Romania pana la 85%, insa exista banci ce practica rate mai mari, iar acesta este un factor de risc, a mai spus Oprescu.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.