Ratingul bun de tara coboara costul imprumuturilor BERD

Vineri, 25 Noiembrie 2005, ora 02:55
1051 citiri

Micile primarii, care administreaza pana la 150.000 de locuitori, au vesti bune: Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a acordat ieri Alpha Bank pentru prima oara un credit in moneda nationala in valoare de 72,2 milioane lei noi (20 milioane euro), pentru finantarea proiectelor mici de infrastructura.Scadenta imprumutului, de 15 ani, constituie si ea o premiera pentru Romania. Orice primarie poate lua un credit ce variaza intre 150.000 si 4 milioane euro de la Alpha Bank, cu o dobanda negociabila (nivelul mediu nu a fost dezvaluit), pornind de la rata dobanzii BUBOR (rata medie a dobanzii pentru imprumuturile acordate pe piata interbancara). Perioada de gratie este de doi ani.

Seful delegatiei Comisiei Europene, Jonathan Scheele, spune ca imprumuturile vor ajuta primariile, care vor primi si fonduri europene structurale si de preaderare, sa cofinanteze proiecte. De asemenea, proiectul beneficiaza de consultanta necesara intocmirii studiilor de fezabilitate acoperita din fonduri Phare. Asistenta tehnica pentru o municipalitate poate atinge maximum 25.000 euro.

Jean-Marc Peterschmitt, Directorul pentru Credite Bancare al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), sustine ca noua categorie, superioara, de rating primita de Romania (investment grade) va influenta si costul si scadenta imprumuturilor acordate de institutia bancara europeana de acum inainte. Cu toate acestea, el a lasat sa se inteleaga ca scadenta de 15 ani constituie mai mult o concesie facuta primariilor din Romania. A"Scadenta de 15 ani este una exceptionala, inca nu gasim in piata creditelor comerciale una asemanatoare. Noul rating a creat deja un mai mare apetit al investitorilor pentru RomaniaA", spune Peterschmitt. El a explicat ca imprumutul in moneda nationala va ajuta primariile sa evite riscul de a pierde bani prin schimb valutar. A"Cheia dezvoltarii infrastructurii este sa exista banci gata sa finanteze primariileA", spune Peterschmitt. A"Din ce am constatat in teritoriu, exista o cerere foarte mare pentru credite necesare infrastructurii la nivel localA", ne-a declarat Scheele. Presedintele executiv al Alpha Bank, Christos Giampanas, sustine ca Alpha are experienta suficienta in finantarea primariilor. Vicepresedintele executiv al Alpha, Sergiu Oprescu, afirma ca banca a acordat recent un credit de 18 milioane euro Primariei din Ploiesti, si ca banca este gata sa suporte riscurile in caz de neplata ale municipalitatilor, desi aceste riscuri sunt foarte mici. Creditarea primariilor mici este similara cu cea a imprumuturilor acordate celor 700 de firme mici si mijlocii, cliente ale bancii, unde nu exista nici o rata neplatita la timp.

Profitul BERD si IFC, la mana Guvernului

BERD nu doreste sa comenteze pe marginea profitului mare pe care analistii estimeaza ca il va obtine, impreuna cu International Finance Corp. (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale, din privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR), spune Hildegard Gacek, directorul BERD pentru Romania. BERD nu comenteaza nici posibilitatea ca Guvernul sa renegocieze contractul prin care a acordat BRED si IFC impreuna 25% din BCR, la un pret estimat de pana la cinci-sase ori mai mic decat suma ce va fi obtinuta din privatizarea celei mai mari banci din Romania. A"Guvernul va lua o decizie in curand, intrucat s-a angajat sa vanda cele 61,88% pana la sfarsitul anului si vom vedea atunci ce a decis. Pana atunci, nu ne putem pronunta in nici un fel asupra procesului de privatizare a BCRA", afirma Gacek. BERD a acordat pana in prezent finantari in valoare de 2,8 miliarde euro Romaniei, care reprezinta investitii in firme si imprumuturi. BERD ar putea castiga din vanzarea pachetului pe care-l detine la BCR in jur de 670 milioane euro, suma care reprezinta cam un sfert din totalul banilor investiti in Romania. Comparativ cu investitiile directe ale BERD in capitalul companiilor romanesti, de peste 380 milioane euro, suma catigata la BCR este aproape dubla. Gacek spune ca anul acesta BERD a finantat proiecte ce depasesc 450 milioane euro, in timp ce in 2004 volumul finantarilor a depasit 400 de miliaone de euro. A"Pana acum volumul finantarilor BERD in Romania a atins circa 2,8 miliarde euro, cu dobanzi si scadentediferite. Pentru 2006 credem ca vom depasi nivelul de 450 milioane euro atins in acest anA", spune Gacek.

Bogdan Tudorache

Averea