Lipsa lichiditatilor determina bancile sa refuze cererile de creditare

Vineri, 28 Noiembrie 2008, ora 14:45
1877 citiri
Lipsa lichiditatilor determina bancile sa refuze cererile de creditare

Bancile comerciale au un stoc mare de cereri de credit pe care nu vor sa le onoreze din cauza lipsei de finantare pe termen lung, desi sustin ca noul regulament le limiteaza activitatea, a declarat, vineri, directorul Directiei Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei (BNR), Nicolae Cinteza.

"Posibilitatea aparitiei unor probleme la bancile-mama a facut ca sumele transferate de acolo sa fie puse sub semnul intrebarii (...) Personal nici eu nu incurajez creditarea pe termen mediu si lung cu resurse atrase pe termen scurt (din intern - n.r.)", a spus Cinteza la seminarul EU-Cofile organizat de Alpha Bank, BNR si Asociatia Romana a Bancilor.

El a aratat ca, in luna octombrie, bancile care au aplicat noul regulament de creditare a populatiei "se numara pe degetele de la o mana", astfel ca motivul invocat de bancheri nu se sustine.

Potrivit oficialului bancii centrale, la persoanele cu venituri inalte gradul maxim de indatorare scade prin aplicarea noilor norme cu 4% pentru creditele in lei si 6% pentru cele in euro.

El a recunoscut insa ca la clientii cu venituri medii, de 400-500 de euro, gradul maxim de indatorare scade si cu pana la 14%.

Totusi, Cinteza considera ca la veniturile medii un grad de indatorare de jumatate din sumele de care dispun clientii lunar este rezonabil.

"Grija bancherilor este alta. Vocalismul are alt substrat. Au fost creditati dezvoltatori imobiliari care, in momentul de fata, nu au desfacere asigurata. Sunt constructori care nu pot sa vanda", a spus Cinteza.

El a atras atentia ca in contextul crizei, care va lovi si Romania, si al reducerii activitatii, al disponibilizarilor, bancile ar putea fi afectate din rambursarea unor credite acordate intr-o perioada in care indicatorii aratau bine.

In ceea ce priveste relatia cu bancile-mama, Cinteza afirma ca tine legatura permanent cu autoritatile de supraveghere din celelalte state UE.

El a mai aratat ca in prezent o delegatie din Banca Nationala a Romaniei discuta la Viena cu alte autoritati de supraveghere din regiune despre situatia bancilor cu capital austriac, cum ar fi Erste, Raiffeisen sau Volksbank.