Isarescu: bancile elene sunt solvabile, riscul de extindere a problemelor este limitat

Joi, 18 Martie 2010, ora 23:50
2157 citiri
Isarescu: bancile elene sunt solvabile, riscul de extindere a problemelor este limitat

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, considera ca riscul de extindere a problemelor financiare ale Greciei in regiune este limitat, intrucat bancile elene sunt solvabile si detin lichiditati suficiente,se arata intr-un articol din Financial Times privind situatia institutiilor de credit din acest stat.

Isarescu a aratat ca bancile membre in Initiativa de la Viena au rezistat crizei financiare mondiale si crizei politice din Romania din 2009, iar in prezent sunt supuse unui al treilea test.

Grupurile-mama ale principalelor noua banci cu capital strain cu operatiuni in Romania au semnat, in august 2009, scrisori bilaterale de angajament pentru mentinerea nivelului expunerii pe piata romaneasca si a ratei de solvabilitate a sucursalelor peste 10%, dupa ce, in martie, FMI obtinuse la Viena un acord global al acestora.

Bancile trebuie sa isi mentina expunerea pe Romania de la nivelul de la 31 martie 2009 pana la finele lunii aprilie 2011.

Acordurile au fost semnate de Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank si UniCredit, care detin 70% din piata din Romania.

Temerile ca bancile elene ar putea retrage lichiditati din sucursalele din Balcani se atenueaza, odata cu reducerea ingrijorarii privind intrarea in incapacitate de plata a Greciei. Persista insa incertitudinile referitoare la riscurile la care sunt expuse bancile elene, in conditiile in care criza datoriilor continua.

Afectate de un deficit de lichiditati pe piata din Grecia, bancile elene ar putea fi nevoite, din cauza problemelor legate de imprumuturi, sa retraga active din Romania, Bulgaria si Serbia, considera analistii.

"Exista riscul ca bancile elene sa fie supuse unor presiuni sporite si sa fie mai putin dispuse sa finanteze subsidiarele din sudul Europei", a declarat Neil Shearing, analist la Capital Economics.

In pofida ajutorului promis de Uniunea Europeana, situatia din Grecia s-ar putea inrautati, pentru sectorul privat, inclusiv pentru bancile care depind de finantare din partea Bancii Centrale Europene.

"Sectorul bancar va fi influentat de problemele financiare ale Greciei", a declarat Marinos Stratopoulos, presedinte al bancii sarbe Vojvodjanska Banka, preluata de National Bank of Greece (NBG) in urma cu patru ani.

Bancherii sustin ca nu intentioneaza sa se retraga din regiunea cu potential de dezvoltare pe termen lung. Cele mai mari patru banci din Grecia sunt in continuare profitabile, in pofida cresterii puternice a creditelor neperformante.

"Angajamentul pe aceste piete se mentine. Exista in mod cert o problema privind finantarea pe termen scurt, in conditiile in care transferurile de fonduri de la grupurile-mama vor fi constranse de situatia din Grecia", a aratat Ioanna Telioudi, sef al departamentului de cercetare la compania HSBC Pantelakis Securities din Atena.

NBG, EFG Eurobank, Alpha Bank si Piraeus Bank au, impreuna, peste 1.200 de sucursale in Romania, Albania, Bulgaria si Serbia.

Bancile concurente din Austria si Italia detin active bancare mai mari in Balcani, dar bancile elene continua sa fie stabile, cu active de aproape 70 de miliarde de euro, respectiv 15% din total.

Toate aceste banci au participat la Initiativa de la Viena, acord convenit cu FMI pentru mentinerea expunerilor subsidiarelor din regiune pentru cel putin doi ani.

Initiativa a avut rolul sa atenueze temerile privind o retragere brusca a activelor, in timp ce FMI a acordat Romaniei, Serbiei si Bosniei fonduri de ordinul miliardelor de euro, prin acorduri stand-by. In Romania, doua dintre primele zece mari banci sunt din Grecia (n.r. Alpha Bank si EFG Bank prin Bancpost) si reprezinta 15% din activele bancare totale din tara, potrivit analizei.

In Bulgaria, patru institutii elene sunt in topul primelor zece institutii financiare si detin 30% din activele bancare totale, iar guvernatorul bancii centrale a intervenit pentru a tempera ingrijorarea guvernului privind o posibila criza de lichiditati.

In Serbia, bancile elene detin peste 15% din activele totale, iar surse bancare au spus ca autoritatile urmaresc cu atentia situatia din Grecia. Cele trei economii ar putea inregistra o crestere economica modesta in acest an, anticipeaza analistii.

"Credem ca criza s-a incheiat. Cererea de imprumuturi este in crestere si intentionam sa reluam extinderea agresiva", a declarat un director al NBG. Putini analisti se asteapta la revenirea la o rata de crestere a operatiunilor de creditare cu 60%-70%, ritm inregistrat in regiunea balcanica la jumatatea anilor 2000.

Bancherii mizeaza totusi pe accelerarea activitatilor in regiune, comparativ cu Europa Centrala. Companiile elene, in special bancile, au investit in statele balcanice peste 12 miliarde de euro. In ultimul an, investitiile au scazut puternic, dar companiile nu s-au retras din regiune. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci, #criza, #elene, #grecia, #isarescu , #stiri Alpha Bank