Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Investitorii imobiliari au adus cei mai multi bani la firmele detinute in Romania

Investitorii imobiliari au adus cei mai multi bani la firmele detinute in Romania

Investitorii imobiliari straini au adus in primele sase luni cei mai multi bani la capitalul firmelor pe care le detin in Romania, pe pozitia a doua plasandu-se bancile, acestea fiind urmate de companiile de retail, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), preluate de Mediafax.

Astfel, investitorii imobiliari straini au adus in primul semestru peste 390 de milioane de euro la capitalul firmelor pe care le detin in Romania, cea mai mare subscriere fiind realizata la dezvoltatorul Gran Via Romania, cu actionar majoritar spaniol, respectiv 122,8 milioane de euro.

Alti investitori imobiliari activi pe piata romaneasca in primele sase luni au fost fondul scotian DEGI, care a adus la capitalul a doua firme - DEGI PGV Tower si DEGI Millennium Tower - in total aproape 20 de milioane de euro, si fondul austriac Europolis, care a majorat cu 10,7 milioane de euro capitalul proiectului de birouri detinut in cadrul complexului Sema Parc din Bucuresti, in timp ce Global Finance a adus peste 16 milioane de euro la doua firme.


In ceea ce priveste sectorul bancar, potrivit datelor ONRC, bancile mama au subscris la capitalul subsidiarelor din Romania aproape 380 de milioane de euro, GE Garanti Bank figurand in statisticile Oficiului ca cel mai mare aport din acest sector, cu 137,6 milioane euro.


Subscrieri importante au fost realizate si de Alpha Bank - 71,7 milioane de euro, Volksbank - 39 milioane de euro si Intesa Sanpaolo - 29,7 milioane de euro.


Firmele din sectorul de retail au primit de la grupurile mama infuzii de capital totalizand aproape 250 de milioane de euro, cea mai mare in primele sase luni fiind realizata de reteaua real,- Hypermarket, in valoare de 80,5 milioane de euro, realizate prin doua operatiuni. 


Alte majorari in acest sector au fost realizate de Lidl Romania - 32,6 milioane de euro, Hornbach Imobiliare - 21,5 milioane de euro, Mega Image - 21 milioane de euro si grupul Ikea - 17,2 milioane de euro.


Totodata, firmele din Romania din sectorul componentelor auto au atras in perioada ianuarie-iunie investitii de la firmele mama care se apropie de 190 milioane de euro, iar cele de asigurari si servicii financiare de 120 milioane de euro.


La sfarsitul lunii martie, in Romania erau inregistrate 169.884 de firme cu actionari straini, iar valoarea capitalului social subscris la acestea se ridica la 27,4 miliarde de euro.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1530 ori
Citeste mai multe despreinvestitori imobiliare bani firme