Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

In decembrie 2005, dobanzile la creditele in lei vor cobora pana la 12%

In decembrie 2005, dobanzile la creditele in lei vor cobora pana la 12%

Peste aproximativ 12 luni, dobanzile practicate de bancile autohtone la imprumuturile acordate si la depozitele constituite in lei au toate sansele sa fie la un nivel mult mai mic decat cele din prezent. Bancherii estimeaza ca dobanzile anuale la creditele contractate in lei vor scadea la circa 15%, iar cele la depozite la aproape 10%.

In prezent, dobanzile la credite sunt de circa 24%, iar cele la depozite la aproximativ 15% pe an.

Dobanzile percepute de banci la creditele contractate in moneda nationala vor scadea la 15-16% la sfarsitul anului 2005, ne-a declarat prim-vicepresedintele Alpha Bank si presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea. El apreciaza ca ratele dobanzilor percepute de institutiile bancare pentru creditele destinate constructiei de locuinte vor fi chiar mai mici decat cifra precizata.

De asemenea, vor fi mult mai mici si dobanzile platite de banci pentru depozitele constituite in lei, adica de circa 10%, potrivit estimarilor bancherului citat. In mod similar, presedintele HVB Bank, Dan Pascariu, apreciaza ca dobanzile la depozitele in lei vor fi de circa 10% la finele anului 2005.

La creditele in lei acordate pe termen scurt, dobanzile vor fi in jur de 15-18%, ne-a declarat presedintele HVB Bank. De asemenea, si purtatorul de cuvant al Bancii Comerciale Romane, Cornel Cojocaru, estimeaza ca dobanzile practicate de institutiile bancare la creditele acordate in lei vor scadea pana la 15%.

Pe de alta parte, Cojocaru apreciaza ca ratele dobanzilor la depozitele in moneda nationala pe termen scurt vor fi de circa 9-10%.

Dobanda de interventie, circa 12%

Banca Nationala va micsora dobanda de interventie atat timp cat aceasta nu va intra in conflict cu evolutia indicelui preturilor de consum, apreciaza analistul Florian Libocor. El apreciaza ca eventualele distorsiuni dintre evolutia dobanzii practicate de BNR si cea a inflatiei vor fi "controlabile".

In consecinta, valorile "orientative" pentru dobanda de interventie ar fi de 15-15,5% in aprilie 2005, respectiv 12-12,5% in decembrie. "Astfel se poate asuma, in aceeasi termeni orientativi, ca ratele medii ale dobanzilor ar putea ajunge la 12-14% pentru dobanzile active si 8-10% pentru cele pasive la finalul anului 2005", afirma Libocor.

BNR, aceeasi politica prudenta

BNR a anuntat, ieri, ca, in data de 16 decembrie a.c., Consiliul de Administratie al bancii a decis reducerea ratei dobanzii de interventie cu 0,75 puncte procentuale, pana la nivelul de 17,0% pe an. Aceasta este cea de a saptea reducere a dobanzii de interventie in acest an.

"Rata anuala a inflatiei a scazut in luna noiembrie 2004 la nivelul de 9,9%, prognoza pentru perioada urmatoare indicand continuarea reducerii acesteia in luna decembrie", se precizeaza in comunicatul BNR.

"Apreciind ca cererea agregata va continua sa creasca intr-un ritm sustinut si avand in vedere ajustarile de preturi relative ce se vor produce ca urmare a efectuarii unor corectii de preturi administrate in primul trimestru al anului 2005, CA al BNR a decis sa mentina conduita prudenta a politicii monetare necesara atingerii obiectivelor de inflatie, inclusiv a celor stabilite pentru un orizont de timp mai indelungat".

Autoritatile si-au propus pentru acest an sa ajunga la o inflatie mai mica de 10%. Incepand cu 2005, Banca Centrala va trece la tintirea directa a inflatiei si si-a propus atingerea unei rate a inflatiei de 7%, dupa cum a anuntat, recent, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu.

Sursa: Gardianul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 990 ori