Era cresterilor spectaculoase, pe piata imobiliara, a apus

Miercuri, 25 Iunie 2008, ora 12:51
1670 citiri
Era cresterilor spectaculoase, pe piata imobiliara, a apus

Cererea de locuinte a reinceput sa creasca in ultimele luni, dupa o usoara temperare la inceputul acestui an, dar aceasta nu va mai atinge, in 2008, ritmul de crestere ridicat de anul trecut, a declarat presedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu.

"Atunci cand faci o investitie intr-o locuinta, esti mai prudent, mai influentabil, avand in vedere ca este o achizitie pe termen lung, nu pe unul sau doi ani. Probabil ca stirile negative, despre criza creditelor ipotecare din Statele Unite, au influentat si increderea in Romania, astfel ca era de asteptat o amanare a cererii", a explicat Oprescu, prezent la un seminar pe tema finantarii in domeniul imobiliar.

El a adaugat ca, in ultimele luni, a constatat o revenire a cererii fata de inceputul anului, desi aceasta nu va mai atinge nivelurile inalte de anul trecut.

Pe de alta parte, Oprescu mizeaza, in continuare, pe cresterea preturilor la locuinte pe termen mediu, respectiv in urmatorii 3-5 ani, pe fondul excesului de cerere, care va persista in piata in anii urmatori.

Speculatorii care cumparau locuinte "cu scara de bloc" vor disparea ca segment al cererii

Ca tendinta in piata, presedintele Alpha Bank spune ca, in perioada urmatoare, vor disparea, ca segment al cererii, investitorii de portofoliu, care faceau tranzactii speculative.

"Cauza supraincalzirii pietei au fost, in 2006 si 2007, investitorii de portofoliu, care cumparau apartamente cu scara blocului, nu cateva unitati. Din acest punct de vedere, putem spune ca turbulentele internationale au fost un dus rece, mai mult pentru dezvoltatori decat pentru finantatori", a adaugat Oprescu, citat de NewsIn.

Presedintele Alpha Bank a mai precizat ca ratele de profit pentru astfel de tranzactii speculative, care ajunsesera, anul trecut, la 20, chiar 30% - ca diferenta intre pretul de achizitie in stadiul de proiect si cel la finalizare - vor fi mult mai joase incepand cu acest an.