Dobanzile indicative la programul "Prima Casa", intre 5,5 si 14% in euro

Miercuri, 03 Iunie 2009, ora 13:10
2142 citiri
Dobanzile indicative la programul "Prima Casa", intre 5,5 si 14% in euro

Peste 20 de banci au depus oferte indicative privind dobanda anuala efectiva (DAE) pe care ar putea sa o practice in cadrul programului "Prima Casa", ratele variind in plaje foarte mari, pana la aproape 14% la euro si 23% la lei, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale. 

La ofertele in euro, toate ratele sunt calculate in functie de Euribor la 3, 6 sau 12 luni, la care se adauga o marja fixa, iar dobanzile anuale efective pornesc de la aproximativ 5,5% pana la aproape 14%.

Aceeasi formula este urmata si la ofertele indicative pentru creditele in lei, respectiv ROBOR plus o marja fixa, astfel ca DAE variaza intre aproape 13% pana la sub 23%.

Potrivit surselor citate, cele mai scazute costuri in euro au fost indicate de BRD si Alpha Bank, iar pentru lei cea mai buna oferta indicativa a fost propusa de CEC Bank.

Executivul a anuntat, recent, un program prin care creditele contractate pentru cumpararea primei locuinte vor fi garantate de stat in limita maxima de 60.000 euro.

Nepenalizarea rambursarii anticipate a creditului, procedurile de evaluare ale imobilului, un avans de maximum 5% din imprumut si perceperea de dobanzi cat mai scazute sunt criteriile anuntate anterior de premierul Emil Boc pentru selectia bancilor care doresc sa fie incluse in acest program.

#dobanzi, #indicative, #prima, #casa, #euro, #banci , #stiri Alpha Bank