Comisionul ajunge la 60% din dobanda

Duminica, 03 Mai 2009, ora 22:13
2170 citiri
Comisionul ajunge la 60% din dobanda

In alte tari din Uniunea Europeana se percep mai putine comisioane la acordarea unui credit decat in Romania.

Nici criza financiara si nici recent aparuta ordonanta de guvern care reglementeaza conditiile de acordare a creditelor nu au condus la o diminuare semnificativa a ponderii comisioanelor in costurile creditelor de nevoi personale.

Cel putin nu in cazul celor mai importante banci din Romania, unde comisioanele, desi mai putine ca numar, continua sa atarne destul de greu.

Mai precis, ele valoreaza pana la 60% din costurile cu dobanda, in conditiile in care ordonanta este menita sa scada tocmai numarul comisioanelor si sa le transparentizeze.

La jumatatea lui 2007, cum arata Cotidianul intr-o analiza realizata la acea vreme, ponderea comisioanelor era de pana la 70%, cu o medie de 50% la cele mai importante cateva banci din Romania.

Acum, ca si atunci, BCR este lider in ceea ce priveste ponderea comisioanelor.

Astfel, la un credit de nevoi personale in valoare de 5.000 de euro contractat pe o perioada de 5 ani, dobanda totala ajunge 1.252,38 euro, in timp ce comisioanele sunt de 735,39 euro, adica aproximativ 59% din dobanda, potrivit unui calcul al www.finzoom.ro.

In urma cu un an si jumatate, comisioanele valorau aproape 70%.

La BRD, a doua banca din sistemul autohton, ponderea comisioanelor este acum chiar mai mare decat in 2007.

Astfel, pentru exemplul prezentat mai sus, costurile cu dobanda sunt de 1.434,7 euro, iar cele aferente comisioanelor sunt de 703,8 euro, cu un raport dobanda/comisioane de aproape 50% fata de 44%, cat era in urma cu un an si jumatate.

La Alpha Bank, comisioanele sunt destul de mari, in suma absoluta (peste 750 de euro), insa nici dobanda nu este neglijabila, asa ca raportul scade la nici 32%.

In cazul Raiffeisen, ponderea comisioanelor este de 50%, similara cu cea de la jumatatea lui 2007.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#comision, # banca, # criza, # dobanda , #stiri Alpha Bank