Clientul de la Prima Casa trebuie sa aiba 5% avansul plus dobanda pe 3 luni

Miercuri, 10 Iunie 2009, ora 09:28
2312 citiri
Clientul de la Prima Casa trebuie sa aiba 5% avansul plus dobanda pe 3 luni

Guvernul va fixa dobanzi si comisioane maxime practicate de banci in cadrul programului "Prima Casa", iar pentru locuintele mai scumpe de 60.000 de euro, suma garantata de stat, cumparatorul va acoperi diferenta din resurse proprii, potrivit unor surse bancare.

 

"Clientul va aduce de acasa partea din valoarea locuintei care depaseste 60.000 de euro, iar la casele cu un pret pana la acest nivel garantat de stat va trebui sa aiba avansul de 5% plus dobanda pe trei luni", au declarat pentru MEDIAFAX surse bancare.

Dobanda aferenta unui interval de trei luni va fi adaugata avansului pentru ca bancile comerciale sa nu fie nevoite sa constituie provizioane inainte de executarea garantiei statului, care intervine la 90 de zile de la inregistrarea restantelor la plata.

De asemenea, sursele au precizat ca normele metodologice ale programului vor stabili criterii de intrare pentru banci, cum ar fi plafoane maxime pentru dobanzile si comisioanele practicate.

Surse guvernamentale au declarat, anterior, agentiei MEDIAFAX, ca peste 20 de banci au depus oferte indicative privind dobanda anuala efectiva (DAE) pe care ar putea sa o practice in cadrul programului "Prima Casa", ratele variind in plaje foarte mari, pana la aproape 14% la euro si 23% la lei.

La ofertele in euro, toate ratele sunt calculate in functie de Euribor la 3, 6 sau 12 luni, la care se adauga o marja fixa, iar dobanzile anuale efective pornesc de la aproximativ 5,5% pana la aproape 14%.

Aceeasi formula este urmata si la ofertele indicative pentru creditele in lei, respectiv ROBOR plus o marja fixa, astfel ca DAE variaza intre aproape 13% pana la sub 23%.

La calculul DAE au fost avute in vedere si comisioanele transmise de banci.

Potrivit surselor citate, cele mai scazute costuri in euro au fost indicate de Intesa Sanpaolo Bank Romania, BRD si Alpha Bank, iar pentru lei cea mai buna oferta indicativa a fost propusa de CEC Bank.

Guvernul a adoptat, saptamana trecuta, o ordonanta de urgenta pentru aprobarea programului "Prima Casa", prin care a stabilit ca beneficiarii, persoane fizice care nu detin o locuinta si nici nu au in derulare un credit ipotecar, pot beneficia pentru cumpararea primei locuinte de credite garantate de stat in limita maxima de 60.000 euro.

Bancile vor institui si reinnoi, in favoarea statului, un drept de ipoteca de rangul I asupra locuintelor contractate cu garantia statului prin programul "Prima Casa", pe intreaga durata a contractului de creditare, cu interdictia de vanzare a casei pe o perioada de cinci ani.

Creantele rezultate din garantiile acordate si platite institutiilor de credit in cadrul programului "Prima Casa" vor fi considerate creante bugetare a caror recuperare prin executare silita se efectueaza de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, iar bunul care face obiectul contractului de garantie, in cadrul procedurii de executare silita, va fi valorificat tot de catre ANAF.

Premierul Emil Boc a anuntat, saptamana trecuta, ca programul "Prima Casa" va fi operational dupa 20 iunie (zi de sambata-n.r.) si ca normele metodologice privind derularea programului vor fi finalizate in maximum 15 zile.

Nepenalizarea rambursarii anticipate a creditului, procedurile de evaluare ale imobilului, un avans de maximum 5% din imprumut si perceperea de dobanzi cat mai scazute sunt criteriile anuntate anterior de premier pentru selectia bancilor care doresc sa fie incluse in acest program.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#comisioane, #dae, #diferenta, #euribor, #locuinte , #stiri Alpha Bank