CE pregateste reglementari dure pentru marile companii de audit si consultanta

Marti, 27 Septembrie 2011, ora 14:06
2250 citiri
CE pregateste reglementari dure pentru marile companii de audit si consultanta

Comisia Europeana pregateste reglementari care vor forta marile companii de audit, asa-numitul grup "Big Four", sa renunte la operatiunile de consultanta si sa faca loc pe piata concurentilor mai mici, potrivit unor documente citate de Financial Times. 

Un proiect legislativ obtinut de Financial Times arata ca executivul Uniunii Europene vrea o "transformare" in sectorul auditarii contabile in urma crizei financiare pentru a restaura increderea in raportarea financiara, scrie Mediafax.

Proiectul este sustinut de comisarul european pentru piata interna, Michel Barnier, a carui echipa a ajuns la concluzia ca industria auditarii este un oligopol si trebuie reglementata mai dur.

Potrivit proeictului, care va fi prezentat in noiembrie, companiile cu active mai mari de un miliard de euro vor fi obligate sa angajeze doua firme de audit pentru rapoartele financiare, dintre care cel putin una din afara grupului celor mai mari patru jucatori de pe aceasta piata, respectiv Deloitte, PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young si KPMG.

De asemenea, o firma de audit va putea lucra pentru o companie cu active mai mari de un miliard de euro pentru maximum noua ani, rotatia astfel impusa avand rolul de a consolida independenta si competitia in sectorul auditorilor contabili.

Unele companii mari lucreaza cu aceeasi firma de audit de peste 100 de ani.

Totodata, Comisia califica serviciile "non-audit", care nu au legatura cu auditarea contabila, drept "o sursa de conflict de interese".

"Firmele de audit de dimensiuni semnificative ar trebui sa nu poata oferi alte servicii fara legatura cu statutul de auditor, precum consultanta sau consiliere", se spune in proiectul legislativ.

Propunerile CE ataca direct si profund modelul de afaceri al marilor grupuri de audit si depaseste cu mult asteptarile legate de restructurarea acestui sector.

Auditarea este o afacere stabila in timp, insa cu un ritm redus de crestere, in timp ce operatiunile separate, precum consultanta, genereaza circa doua treimi din veniturile companiilor Big Four.

Un purtator de cuvant al Deloitte a declarat ca masurile ar "afecta calitatea auditarii" si ar creste costurile pentru companiile care au nevoie de astfel de servicii.

Companiile de audit din esalonul secund, precum BDO si Grant Thornton, au derulat o companie indelungata in incercarea de a determina autoruitatile sa reduca barierele cu care se confrunta concurentii mai mici pe aceasta piata.

Companiile Big Four au reusit pana acum sa dilueze sau sa blocheze multe propuneri in acest sens.

Barnier trebuie sa fie pregatit pentru o lupta dificila pentru a obtine aprobarea statelor membre UE si Parlamentului European pentru propunerile sale, noteaza FT. John Griffith-Jones, senior partner la KPMG Marea Britanie, spera ca autoritatile vor lua in calcul "expertiza" marilor companii de audit.

"Depinde cum vezi auditorii. Daca crezi ca semanam oarecum cu companiile miniere de carbune privatizate in urma cu 100 de ani, atunci ai vrea sa ne nationalizezi.

Daca ne vezi ca pe niste doctori, cu expertiza in ceea ce facem, atunci poate vrei sa asculti ce avem de spus in aceste probleme", a aratat el.

Biroul lui Barnier considera ca conflictele de interese care s-au format in jurul marilor companii de audit au erodat increderea in practicile de raportare financiara si au "zdrobit" concurenta.

"Auditorii joaca un rol esential pe pietele financiare: jucatorii trebuie sa poata avea incredere in raportarile lor. Exista slabiciuni in felul in care functioneaza astazi sectorul auditarii.

Criza le-a scos la lumina", a declarat Barnier pentru Financial Times.

El a aratat ca propunerile "ambitioase" pe care le-a elaborat au ca obiectiv cheie "asigurarea unei auditari robuste si complet independente in contextul larg al unei mai bune functionari a pietei interne a serviciilor de audit".

In Romania exista companii cu active de peste un miliard de euro, cele mai multe fiind de stat sau cu actionariat strain.

Astfel, noile reglementari ar viza companii mari de stat, precum Hidroelctrica, Nuclearelectrica sau CEC Bank, dar si companii private cu actionariat romanesc precum Banca Transilvania.

Dintre companiile cu actionariat strain ar fi incluse banci precum BCR, BRD, Raiffeisen, Alpha Bank, UniCredit, Volksbank, Bancpost sau ING Bank, dar si companiile petroliere mari, ca Petrom, Rompetrol sau Lukoil Romania. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#comisia europeana reglementari audit, # companii audit reglementate, # audit , #stiri Alpha Bank