Bancile impun conditii care frizeaza absurdul clientilor care vor sa-si retraga economiile

Luni, 04 Aprilie 2005, ora 00:23
1167 citiri

Sumele mari depuse la banca sau in conturile curente sunt "blocate", acestea neputand fi scoase din cont fara a anunta banca cu cel putin 24 de ore inainte. Chiar daca acest regim face parte din politica bancilor, in putine agentii bancare exista afise cu aceasta informatie, alaturi de cele referitoare la produsele de economisire, la sumele minime care pot fi depuse, la valoarea dobanzilor platite pentru sumele atrase sau la valoarea comisioanelor de extragere inainte de termen.

CEC, plafon de retragere de 10 milioane

Deponentii la CEC pot extrage maximum 10 milioane de lei din propriile economii. Avand in vedere plafonul foarte mic practicat de aceasta banca, in agentiile CEC sunt afise si cu aceasta informatie.

La Volksbank, deponentii pot extrage din cont, fara nici o problema, 30 milioane de lei. Pentru a scoate din cont o suma mai mare, pentru care nu au notificat in prealabil banca, deponentii trebuie sa achite un comison de urgenta de 1%, fata de comisionul obisnuit de retragere de numerar de 0,4%.

Exista si banci mai «darnice»

Institutii bancare mai «darnice» cu deponentii sunt HVB Bank sau Banca Romaneasca, la care retragerile de numerar trebuie notificate cu 24 de ore inainte, daca sumele depasesc 10.000 euro sau echivalentul in alta valuta. La Alpha Bank, plafonul este acelasi pentru cei care au depus banii in euro, in timp ce pentru persoanele fizice care si-au depus economiile in lei, suma ce poate fi retrasa fara anuntarea bancii in prealabil este de 200 milioane de lei (circa 5.400 euro).

In acelasi timp, primele doua banci din sistem au stabilit plafoane mult mai mici. De exemplu, la BRD nu pot fi extrase fara notificare sume de peste 2.000 euro de catre clientii persoane fizice. Sucursala BRD la care clientul are banii trebuie anuntata insa cu o zi inainte pana la ora 12, potrivit anunturilor din agentii.

Clientii Daewoo Bank sunt mai avantajati din acest punct de vedere: pot dispune de sumele depuse pana la limita de 3.000 euro, fara a notifica in prealabil banca. Un plafon identic practica si BCR.

Clientii acestei banci trebuie sa anunte cu o zi inainte intentia de a ridica o suma cuprinsa intre 3.000 si 5.000 euro. In cazul in care au depus la BCR peste 5.000 euro, daca doresc sa intre in posesia lor, trebuie sa anunte banca cu doua zile inainte.

Sursa: