Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Alpha Bank vrea sa rascumpere actiunile detinute de guvern printr-o emisiune de drepturi

Alpha Bank vrea sa rascumpere actiunile detinute de guvern printr-o emisiune de drepturi

Grupul elen Alpha Bank intentioneaza sa deruleze o emisiune de drepturi de preemptiune de 986 milioane euro, pentru a rascumpara actiuni preferentiale vandute in luna ianuarie guvernului de la Atena in cadrul unui program de sustinere a sistemului bancar si economiei, transmite Reuters.

Consiliul de Administratie al bancii va discuta luni decizia de a propune actionarilor vanzarea de trei actiuni noi pentru fiecare zece deja detinute, la un pret de 8 euro pe unitate, se arata intr-un comunicat al Alpha Bank.

Operatiunea va rezulta intr-o majorare de capital de 579,5 milioane de euro, la 3,45 miliarde euro.


Alpha Bank a obtinut, in luna ianuarie, o infuzie de capital de 950 milioane euro de la stat, realizata printr-o emisiune de actiuni preferentiale catre guvern, parte dintr-un pachet de sprijin de 28 miliarde euro introdus de Grecia in sprijinul sistemului bancar si al economiei.


Toate marile banci elene, inclusiv principalii rivali ai Alpha, National Bank of Greece si EFG Eurobank, au luat parte la program, primind infuzii de capital si de lichiditate, precum si garantii de stat.


Alpha Bank este prima institutie de credit din Grecia care anunta rascumpararea actiunilor preferentiale emise cater guvern.


Bancile elene au utilizat numai 12 miliarde euro din cele 28 alocate programului guvernamental, datorita absentei activelor toxice din sistem.


In schimbul sprijinului obtinut de la stat, bancile s-au angajat sa nu plateasca dividende pentru 2008, iar guvernul a numit un reprezentat in conducerea fiecarei institutii de credit, investit cu drept de veto privind politica salariala si pachetele financiare acordate directorilor cu functie executiva.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1241 ori
Citeste mai multe despreactiuni alpha banci bank guvern