Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Alpha Bank va fi inclusa in planul guveramental de 28 miliarde euro

Alpha Bank va fi inclusa in planul guveramental de 28 miliarde euro

Alpha Bank din Grecia va lua parte la planul guvernamental de salvare, de 28 miliarde euro, prin care se urmareste finantarea economiei, a carei crestere se tempereaza, a declarat directorul executiv, Yannis Costopoulos, intr-un interviu acordat ziarului elen Kathimerini, citat de Reuters.

"Alpha Bank va lua parte la acest plan si va folosi masurile oferite de statul grec si credem ca acesta este un plan bun, atat pentru economie, cat si pentru banci", a declarat directorul executiv Costopoulos, pentru Kathimerini, potrivit Reuters.


A treia banca din Grecia este prima institutie de creditare importanta ce se angajeaza sa participe in cadrul planului, despre care guvernul afirma ca e menit sa asigure o creditare fluenta pentru economia de 246 miliarde euro ce incetineste.


"Avem initiativa de a fi primii care se alatura si, astfel, sa scutim toate celelalte banci de orice ezitare cu privire la alaturarea la planul de sustinere a lichiditatii din economie", a spus seful Alpha Bank.


Pachetul ofera lichiditate, garantii si emisiuni de titluri ale bancilor, precum si injectii de fonduri guvernamentale, in schimbul carora guvernul va avea un cuvant de spus in consiliile de administratie ale bancilor.


"Nicio banca nu are probleme in adevaratul sens al cuvantului. Problema este legata de lichiditate si speram ca acest plan sa o rezolve", a spus seful Alpha Bank. "Bancile ar avea mai putin capital comparativ cu institutii europene asemanatoare, pentru ca au beneficiat de ajutor de stat", a adaugat Yannis Costopoulos.


Bancile grecesti au expunere mica la activele toxice si nu au suferit deprecieri ale activelor, ca unele dintre institutiile europene echivalente, iar reticenta bancherilor greci de a lua parte la plan i-a determinat pe oficialii de la Atena sa spuna la inceputul lunii ca au metode prin care sa faca bancile sa se supuna.


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1406 ori