Actiunile Alpha Bank suspendate de la tranzactionare in Atena

Luni, 29 August 2011, ora 13:10
2004 citiri
Actiunile Alpha Bank suspendate de la tranzactionare in Atena

Bursa de la Atena a anuntat luni suspendarea temporara de la tranzactionare a actiunilor Alpha Bank si EFG Eurobank, pana cand cele doua banci vor informa comunitatea investitorilor in legatura cu fuziunea lor.

Ca urmare a cererii Comisiei pentru Piata de Capital din Grecia, Bursa de la Atena a decis, pentru a asigura protectia investitorilor, sa suspende temporar de la tranzactionare actiunile celor doua banci, pana cand acestea vor informa comunitatea investitorilor in legatura cu sedintele consiliilor lor directoare dedicate fuziunii celor doua banci, se arata intr-un comunicat.

Doua dintre cele mai mari banci grecesti, EFG Eurobank Ergasias si Alpha Bank, ar putea anunta ca fuzioneaza, dupa luni de discutii, relata sambata Wall Street Journal, citand surse apropiate afacerii.

Negocierile au fost accelerate din cauza crizei financiare pe care o traverseaza Grecia, au precizat aceleasi surse.

"Daca totul merge bine si nu sunt probleme de ultima ora, consiliile directoare ale celor doua banci se vor intalni luni, la scurt timp dupa deschiderea Bursei de la Atena", au mai spus sursele. Dupa fuziune, noua entitate ar beneficia de o substantiala marire de capital, o companie din Qatar urmand sa achizitioneze un pachet de actiuni.

Potrivit Financial Times, injectia de capital din Qatar ar fi de 500 de milioane de euro, iar institutia nou infiintata va deveni a 25-a banca din zona euro, ca marime.

Familiei regala din Qatar detine deja o participatie de 4,5% din Alpha Bank, iar Yannis Costopoulos, presedintele Alpha, ar putea deveni presedinte al noii entitati, mai scrie FT.

Eurobank este, ca marime, a doua banca din Grecia, iar Alpha este a treia cea mai mare banca elena, actiunile lor fiind tranzactionate la Bursa de la Atena.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a avertizat, sambata, la reuniunea anuala organizata de Federal Reserve la Jackson Hole, ca bancile europene ar putea avea nevoie de injectii de capital pentru a opri extinderea crizei financiare si a datoriilor publice din zona euro.

Alpha Bank a inregistrat in Romania pierderi de 5,7 milioane euro in primele trei luni, comparativ cu un profit inainte de taxe de 8,1 milioane euro in acelasi interval din 2010, in timp ce provizioanele au avansat cu 6,6%, la 26,1 milioane euro.

Veniturile operationale au scazut in primul timestru cu 22%, la 43,6 milioane euro, iar cheltuielile operationale au crescut cu 0,3%, la 23,3 milioane euro.

Depozitele atrase de subsidiara din Romania a Alpha Bank au scazut anul trecut cu 4,2%, la 1,52 miliarde euro. In privinta creditarii, volumul imprumuturilor a scazut cu 16% in primul trimestru, la 3,55 miliarde euro, fata de acelasi interval al anului trecut.

Grupul Alpha Bank a avut in primul trimestru un profit net de 10,5 milioane euro, comparativ cu o pierdere de 10,4 milioane euro in aceeasi perioada a anului trecut.

Grupul elen este prezent pe piata romaneasca prin Alpha Bank Romania, Alpha Finance Romania, Alpha Leasing Romania IFN, Alpha Advisory Romania si Alpha Insurance Brokers.

Grupul financiar elen EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, a inregistrat in primul trimestru din 2011 o pierdere de 1,1 milioane euro din afacerile din Romania, comparativ cu un profit de 2,1 milioane euro in aceeasi perioada a anului trecut.

Veniturile operationale ale EFG in Romania au scazut in primele trei luni la 67,3 milioane euro, de la 84 milioane euro in intervalul ianuarie-martie 2010.

Totodata, cheltuielile operationale au scazut cu 6,3% in perioada mentionata, la 39,9 milioane euro, fata de primele trei luni din 2010, cand se situau la 42,7 milioane euro.

Activele totale gestionate de grup in Romania se ridicau la sfarsitul primelor trei luni din acest an la 5,061 miliarde euro, in scadere fata de nivelul de 5,470 miliarde euro la 31 martie 2010.

Creditele acordate de EFG Eurobank in Romania au ajuns la 3,382 miliarde euro la 31 martie 2011, fata de perioada similara din 2010, cand volumul imprumuturilor se plasa la 3,426 miliarde euro.

De asemenea, depozitele atrase au crescut la 1,936 miliarde euro la finalul primelor trei luni, fata de 1,919 miliarde euro la 31 martie 2010.

EFG Eurobank avea in Romania o retea de 284 unitati de retail si 16 centre dedicate clientilor corporate la finalul primelor trei luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#actiuni alpha bank, #efg eurobank, #investitori, #fuziune alpha bank, #banca , #stiri Alpha Bank